възпаление на простатата

Възпаление на простатата или познатият на лекарите, простатит. Той води до подуване на жлезата, което може да повлияе и на пикочния мехур. Простатитът се класифицира в четири вида според причината и продължителността на симптомите.

Причини за възпаление на простатата

Острият бактериален простатит се причинява от бактерии, които навлизат в простатата чрез уретрата, кръвния или лимфния поток, или от съседни инфектирани тъкани. Бактерии като E. coli, Neisseria gonorrhea и хламидия също могат да бъдат предадени при незащитен полов акт. Хроничният простатит може да се дължи на недоизлекуван остър такъв. Анатомични промени, като стесняване на пикочните пътища, могат да допринесат за хроничния простатит. Причините за синдрома на хроничната тазова болка остават до голяма степен неизвестни, но може да включват психологически фактори, различни патогени, затруднено изпразване на пикочния мехур или автоимунни заболявания.

Възпаление на простатата – честота и продължителност

Около 15% от мъжете изпитват чувство на възпаление на простатата поне веднъж в живота си, най-често това става на възраст между 40-50 години. Острите форми обикновено продължават няколко дни при адекватно лечение, но в 1/3 от случаите, лечението може да отнеме повече от година, като половината от състоянията преминават в хронични такива.

Типични симптоми при възпаление на простатата

Обикновено мъжете не усещат простатата си, но възпалението може да промени това. Острият простатит може да причини силна болка, обхващаща областта от перинеума до ануса. Други симптоми включват:

  • Втрисане
  • Болки в ставите
  • Общо неразположение
  • Мускулни болки
  • Парене при уриниране
  • Слаба струя на урината
  • Чести позиви за уриниране с малко количество урина
  • Усещане за натиск в долната част на корема
  • Болка в гърба
  • Болка при или след еякулация
  • Еректилна дисфункция

Кога е добре да посетите лекар и какво ще направи той?

Ако смятате, че имате възпаление на простатата, трябва да се консултирате с лекар. Подходящият специалист е урологът. В случай на висока температура, тежки симптоми или силна болка, е необходимо незабавно да потърсите спешна медицинска помощ.

Първо, лекарят ще снеме анамнеза – ще ви зададе въпроси, включително за вашето сексуално поведение. След това ще измери телесната ви температура, ще вземе кръвна проба и урина за изследване.

Лекарят може да извърши дигитален ректален преглед (с пръст) и ултразвук. Трансректалният ултразвук позволява по-добра оценка на простатата чрез вкарване на ултразвукова сонда в ректума, което не причинява болка. При неясна диагноза може да се назначи ядрено-магнитен резонанс и биопсия.

Последици от възпаление на простатата

Ако острият простатит се лекува своевременно и адекватно, рискът от дългосрочни последици е почти никакъв. Въпреки това, тежкият остър или хроничен простатит може да намали функцията на простатата, водейки до намалено количество и подвижност на сперматозоидите. Възможни усложнения включват простатен абсцес, който може да предизвика хирургична намеса, и в редки случаи, сепсис.

Операцията може да доведе до увреждане на нервите и еректилна дисфункция. Поради тази причина всяка еректилна дисфункция трябва да се консултира с лекар, като може да се разгледа и възможността за лечение с медикаменти след оценка от специалист.

Хранете се добре, движете се и се грижете за вашата простата, и тя ще ви се отблагодарява всеки ден!

Изберете правилния продукт при възпаление на простатата

Простабор Форте / Prostabor® Forte е изцяло натурален продукт, който може да се използва като алтернативна терапия при уголемяване на простатата. Той съдържа високи количества пречистен екстракт от плодовете на Сао Палмето, който подпомага работата на простатата. Продуктът също така помага за поддържане на нормалната функция на простатната жлеза и пикочно-половата система, което е особено важно за мъжете във всяка възраст. Активната съставка е под формата на мастноразтворими течни капсули, което улеснява усвояването от организма. Приемайте по 1 капсула дневно след хранене.

Продуктът е наличен в аптечната мрежа и може да бъде поръчан онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola