диета за простата

Диета за простата – да! Балансираното хранене ще донесе здраве за простатата ви. Много мъже по света страдат от уголемена простата с напредване на възрастта, но със здравословна диета за простата може да я поддържате здрава и до известна степен да противодействате на нейното уголемяване.

Всъщност, уголемяването на простата не засяга еднакво всички мъже по целия свят. Проучвания разкриват, че увеличената простата се среща най-рядко в азиатските страни, отколкото в останалите. Мъжете в Азия също не са дотолкова засегнати от заболяването рак на простатата. А, дали това не се дължи на тяхното хранене?

Изследователите подозират, че основната причина за подобни разлики по отношение на заболяванията на простатата е храната.

Хранене и простата – неразривно свързани

Въпреки че връзката между диетата и уголемяването на простатата все още не е научно доказана, целият организъм има полза от здравословното хранене. Протичането на заболяването на органа също може да бъде повлияно положително от балансирана и пълноценна диета за простата. Учените смятат, че тези фактори действат при увеличена простата:

  • Нездравословно хранене, съчетано с липса на движение – води до натрупване на мазнини в стомаха и черния дроб. В резултат на това възникват метаболитни нарушения.
  • Млечните жлези също се уголемяват при наднормено тегло при мъжете, а състоянието, което се развива, се нарича гинекомастия.
  • Ако в кръвта ви бъдат открити повишени количества мазнини, холестерол, захари, инсулин и аминокиселини – то вие имате идеалната почва за възникване и растеж на доброкачествени, и злокачествени клетки.
  • Доброкачественото уголемяване на простата ви прави по-податливи към възпаление на простатата, познато още като простатит. А, възпалителните процеси от своя страна насърчават растежа на простатата.

Диета за простата – полезните храни, които да изберете

Здравословната диета за простатата и достатъчното движение са важни не само за нея, но и за цялото тяло. Много лекари смятат, че здравословното хранене и добрата физическа активност могат да ви предпазят от заболявания на простатата и да имат положителен ефект върху хода на заболяването.

  • Изберете растителни, вместо животински мазнини. При диетата за простатата е по-добре да изберете мазнини от растителен произход като рапично масло или зехтин, отколкото от животински. Те съдържат много здравословни ненаситени мастни киселини, например – Омега-3 и 6 мастни киселини, които от своя страна също се съдържат в риби като сьомга, скумрия и херинга. Храните от животински произход, от друга страна, съдържат предимно наситени мастни киселини, които се считат за сравнително нездравословни – примери за такива храни са месо, колбаси или пък дори сланина. Въпреки това, съветваме ви да бъдете внимателни и с някои растителни мазнини, тъй като кокосовото и палмовото масло също съдържат наситени мастни киселини.
  • Заложете на фибри. Консумирайте ги смело – пълнозърнести продукти (ориз, паста, хляб), както и бобови растения (боб, леща, грах). Не забравяйте плодовете и зеленчуците – те изобилстват от фибри, които имат поддържащ ефект върху хормоналния баланс. Освен това, с техния прием, уверете се, че консумирате и достатъчно течности.
  • Набавете си достатъчно фитоестрогени – от растителен произход. Обикновено, в мъжкото тяло има баланс между естрогена и тестостерона. Въпреки това, с напредване на възрастта, мъжкото тяло започва да произвежда повече естрогени, насърчаващи растежа на поддържащата тъкан на простатата. Фитоестрогените инхибират ефектите на собствените естрогени на тялото и следователно са в състояние да намалят растежа на простатата. Такива фитоестрогени се съдържат в бобовите растения (леща, нахут, боб, грах), соевите продукти (масло, тофу), както и зърнени продукти (овесени ядки, ленено и сусамово семе), както и някой напитки като чай и вино.
  • Приемайте здравословни напитки. Здравословната диета за простата включва и прием на достатъчно течности, които трябва да бъдат около 1,5 – 2 литра дневно. А, дори и повече в горещите дни! Преди всичко, избирайте нискокалорични напитки като вода и неподсладени чайове. Ако имате проблеми с простатата, ограничете приема на течности в определени часове – например, преди лягане или пътуване, за да не изпитвате дискомфорт.

Това бяха нашите препоръки при диета за простатата – с тях ще си осигурите здравето, което ви е необходимо!

Натурално средство с екстракт от Сао Палмето в комбинация с диета за простата

Специалистите в България препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte за нормална функция на простатата и пикочо-пoловата система. Това е изцяло природен продукт, който благоприятства по естествен начин здравето на простатата. Тайната на неговото действие се крие в специално подбрания висококачествен, стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето – 320 mg. Ефективността на съставката е усилена благодарение на иновативната му течна форма (Solucaps), която гарантира по-лесно и бързо усвояване от организма.

С редовния прием на продукта ще си осигурите по-добра структура на простатната тъкан, нормално уриниране и подобрена сексуална функция.

Натуралното средство е с висок профил на безопасност и е подходящо за продължителен прием. Дозира се по 1 капсула дневно. Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola