камъни в простатната жлеза

Камъните в простатната жлеза са малки калциеви отлагания, които могат да се образуват в тази област при мъжете, особено след достигане на средна възраст. Възможна е появата както на едно камъче, така и на много такива, като обикновено, размерите им достигат от 1/2 до 5 мм. Камъните в простатната жлеза не трябва да се бъркат с тези, които се появяват в бъбреците, уретрата или пикочния мехур. Добрата новина тук е, че тези в простата са най-често безвредни и се откриват в повечето случаи, напълно случайно, но понякога могат да причинят проблеми.

Колко често срещани са камъните в простатната жлеза?

Камъните в простатната жлеза се срещат при много мъже, особено след навършване на 50-годишна възраст. Няма информация, обаче, точно колко е техният брой в действителност. Камъните се откриват най-често при рутинни изследвания. Все още не е изяснена точната връзка между различните заболявания и камъните в простатата. Калцификации в простатната жлеза също, често се срещат при мъже с рак на простатата.

Симптоми при поява на камъни в простатната жлеза

При някои мъже, камъните в простатата причиняват различни симптоми като чести позиви за уриниране, болки в таза, долната част на гърба, перинеалната област, дори понякога и в пениса. Камъните в простатата могат да бъдат колонизирани от бактерии, като след това предизвикат хроничен простатит и инфекции на пикочните пътища. Но все още не е известно дали камъните в простатата предизвикват проблеми с ерекцията или болка по време на еякулация.

Как всъщност се образуват тези камъни?

Камъните в простата често са изградени от калциев фосфат, който се намира в костите и зъбите. Всъщност, очевидно те са следствие на нормалните процеси на стареене, но все още не е ясно точно как се образуват. Известни са две теории, от които едната е, че отлагания се образуват в жлезистата част на простатата, която след това се калцира поради възпаления. Второто предположение е, че камъните се появяват поради задържането на урина в простатната жлеза.

Как се диагностицират камъните в простатната жлеза?

По правило – камъните в простатата се откриват съвсем случайно, най-често при урологичен преглед при съмнения за изменения в жлезата. Камъните лесно могат да бъдат открити с трансректална сонда, също така могат да се видят при компютърна томография на таза, както и рентгенова снимка на бъбреци, и пикочни пътища.

Възможно лечение

В повечето случаи, камъните в простатата не изискват никакво лечение, защото тялото просто ги изхвърля с урината по естествен път. Въпреки това, ако те създават проблеми, трябва да бъдат лекувани от специалист. В случай на бактериална инфекция, лекарите предписват най-често антибиотици, но ако пациентът страда от хронично възпаление и по-големи камъни в простатата – отлаганията могат да бъдат отстранени с помощта на ендоскоп, който се вкарва отвън през уретрата. Ако простатата е увеличена, понякога се налага и отстраняване на простатната тъкан, а процедурата се нарича трансуретрална резекция на простатата (ТУРП).

Съветваме ви – независимо от вашата възраст, веднъж годишно да правите профилактични прегледи, за да сте актуално информирани за своето здравословно състояние!

Помощ от природата за здрава простата

Простабор Форте / Prostabor® Forte – продукт, който е изцяло натурален и осигуряващ здрава простата. Специалистите го препоръчват, както за проблеми с простатата, така и за профилактика. Благодарение на оптималното си количество най-висококачествен стандартизиран екстракт от Сао Палмето – 320 мг, той има невероятно действие. Има редица проучвания, доказващи ефективността на тази съставка. А, приемът е удобен – по 1 капсула дневно. Без странични ефекти – безопасен и натурален. Осигурете оптимална защита за вашата простата още сега!

Може да откриете продукта в аптечната мрежа в страната, както и в сайта на онлайн магазин MoMo на най-добри цени – www.momo.bg.

borola