хиперплазия на простатата

Ако човек страда от хиперплазия на простатата, то това означава, че тя е уголемена. Във вътрешната зона на простатата растат доброкачествени възелчета, водещи до това уголемяване на простатата. Тъй като уретрата преминава през простатата, а нейната вътрешна област расте или вече е нараснала, това може да доведе до стесняване на уретрата и следователно – проблеми с уринирането.

Причини за поява на хиперплазия на простатата

Причините за появата на доброкачествена хиперплазия на простата все още не са напълно известни. Сред най-обсъжданите теми са андрогенния метаболизъм и естрогена, както и свързаното със стареенето взаимодействие между епитела и стромата на простатата. Генетичните компоненти може да участват в развитието на доброкачествената хиперплазия на простатата, но те имат второстепенна роля. А, приемът на алкохол, затлъстяването и тютюнопушенето се считат за възможни рискови фактори.

Хипотезата за андрогенния метаболизъм се основава на промените заради възрастта в мъжкия хормонален баланс, защото за да се развие доброкачествена хиперплазия на простатата, тестостеронът, наред с други неща, трябва да присъства. Тестостеронът се трансформира в дехидротестостерон в простатата, който после дава растежен стимул на клетките на простатната тъкан в преходната зона и тъканта на периуретралната жлеза, което само по себе си не обяснява пълното развитие на простатната хиперплазия.

Естрогенната хипотеза, както се досещате, включва участието на естрогени в допълнение към активността на дехидротестостерона. С възрастта, концентрацията на тестостерон намалява, а нивата на естроген остават същите или се повишават. Твърди се, че увеличението на женските полови хормони стимулира растежа на простатната тъкан и насърчава появата на доброкачествената хиперплазия на простатата.

Взаимодействието между епитела и стромата също могат да изиграят роля в развитието на доброкачествена хиперплазия на простатата. То води до растеж на простатата при ембрионалното развитие. Поради намаляване концентрацията на тестостерон с напредване на възрастта, освобождаването и последващата дисрегулация на растежни фактори, може да стимулира растежа на простатата.

Семейното предразположение е също вероятен фактор. Мъжете, нуждаещи се от оперативно лечение преди 60-годишна възраст, се твърди, че имат фамилна предразположеност в повече от половината случаи. Регресионните анализи показват автозомно доминантен модел на наследяване.

Какви симптоми могат да се появят при хиперплазия на простатата?

Самото уголемяване на простатата не предизвиква никакви симптоми. Те могат да възникнат при стесняване на горната част от уретрата в резултат на увеличената простата и увеличеното усилие на пикочния мехур да дренира урината в стеснената вече уретра, а това може да доведе до някои от следните симптоми:

  • Забавено начало на уриниране
  • Отслабена или частично прекъсната струя при уриниране (невъзможност за отделяне на урината)
  • Нужда от напъване при отделяне на урина
  • Отделяне на малки количества урина след уриниране
  • Усещане за останала урина в пикочния мехур
  • Често уриниране с малки количества урина
  • Силно желание за уриниране, което не може да бъде контролирано
  • Кръв в урината
  • Затруднено уриниране с болка
  • Освен всичко това, възможни са сексуални смущения като еректилна дисфункция, проблеми с еякулацията или болки по време на еякулация

Какви са вашите симптоми и колко тежки са – всичко това е строго индивидуално. Ние съветваме да посещавате вашия лекар периодично, за да сте сигурни в здравето на вашата простата!

Природата на помощ при хиперплазия на простатата

Специалистите у нас препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte, който е изцяло природен продукт, подходящ за профилактика и алтернативна терапия при хиперплазия на простатата. Това натурално средство съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Сао Палмето, благодарение на който се бори срещу възпалението на пикочния мехур, простата и уретрата. Редовният прием на продукта понижава значително изразеността на леки до средни симптоми при доброкачествена хиперплазия на простатата, а иновативната му фармацевтична формула (Solucaps), гарантира бързо и лесно усвояване от организма на всички ценни вещества в него. Лесен за прием – по 1 капсула дневно.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola