Доброкачествена хиперплазия (увеличение) на простатата

В статията ще прочетете:

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) е медицинския термин за увеличаване размера на жлезата. Уголемената простата е съпътствана от проблеми, свързани с уринирането при мъжете. ДПХ е широко разпространено състояние сред господата над 50-годишна възраст. Още в самото начало е важно да уточним, че доброкачествената хиперплазия на простатата не е рак и не повишава рисковете от развитие на злокачествено заболяване. Обикновено състоянието не крие сериозни заплахи за здравето, но може да причини сериозен дискомфорт и да влоши качеството на живот на мъжете.

Причини за уголемена простата

Към момента точната причина за развитието на доброкачествена хиперплазия на простатата не е напълно изяснена. Счита се, че уголемяването на жлезата е свързано с хормонални промени, които настъпват в организма на мъжете с напредване на възрастта. Хормоналният баланс се променя като естествена част от процесите на стареене и това може да доведе до нарастване на простатната тъкан.

Симптоми при доброкачествена хиперплазия на простатата

Простатата е малка жлеза с форма на кестен, която се намира под пикочния мехур и обхваща началото на пикочния канал (уретра). Когато размерът на жлезата нараства, тя оказва натиск върху пикочния канал, който извежда урината от организма.

В резултат е възможно да настъпят следните промени при уриниране:

  • затруднения при започване на уриниране
  • слаб или прекъснат поток
  • чести позиви за уриниране
  • никтурия (нощно уриниране)
  • усещане за неизпразнен пикочен мехур
  • неволно изпускане на урина (уринарна инконтиненция)

При някои мъже оплакванията са леки и не се нуждаят от лечение. Въпреки това се препоръчва консултация с лекар за изключване на по-сериозни заболявания на пикочо-половата система при мъжа. По-тежките симптоми на уголемена простата нарушават качеството на живот и изискват вземането на своевременни мерки.

Поставяне на диагноза „доброкачествена хиперплазия на простатата“

Има няколко теста, които установяват уголемяване на простатната жлеза. Част от тях могат да бъдат направени от личния лекар, а други се провеждат от уролог. Първата стъпка при диагноза на уголемена простата е установяване на оплакванията и как те се отразяват върху качеството на живот.

Най-често използваните методи за диагноза на доброкачествена хиперплазия на простатата включват:

  • изследване на простатно специфичен антиген (PSA)
  • ехография за установяване размера на простатата, състоянието на пикочния мехур и бъбреците
  • ректално туширане

Понякога се провеждат допълнителни изследвания, които да изключат други заболявания, причиняващи сходни симптоми, като рак на простатата.

Усложнения при доброкачествено уголемяване на простатата

Доброкачественото уголемяване на простатата не е тежко заболяване и в повечето случаи не представлява сериозен риск за здравето. Въпреки това симптомите могат да влоша качеството на живот на мъжете, например ако пациентите имат позиви за уриниране през нощта и се налага да стават по няколко пъти на вечер. Основните усложнения, които могат да настъпят, ако не се предприемат своевременни мерки за овладяване на уголемената простата са задържане на урина, инфекции на пикочните пътища и образуване на камъни в пикочния мехур.

Лечение на уголемена простата

Лечението на уголемена простата е строго индивидуално и зависи от тежестта на симптомите, общото състояние на пациента, възрастта, наличието на придружаващи заболявания и размера на жлезата.

Подходите за овладяване на доброкачествена хиперплазия на простатата включват:

  • промени в начина на живот
  • медикаментозно лечение
  • използване на катетър
  • хирургия и други процедури

Промени в начина на живот

Когато оплакванията са леки, обикновено не се налага назначаване на медикаментозна терапия. Специалистите по мъжко здраве приветстват някои здравословни промени в начина на живот за облекчаване на неприятните смущения на уголемена простата.

Препоръките включват:

  • Ограничаване консумацията на алкохол, кофеин, газирани напитки и изкуствени подсладители – могат да раздразнят пикочния мехур и да влошат уринарните симптоми
  • Избягване приемането на течности два часа преди лягане – тази стратегия спомага за намаляване на нощните позиви за уриниране
  • „Двойно уриниране“ – техниката се използва за по-добро изпразване на пикочния мехур, предотвратява задържането на урина и намалява честите позиви за ходене по малка нужда. За да изпълните, след първото уриниране изчакайте няколко минути и направете повторен опит в седнало положение.
  • Богата на фибри диета – този режим на хранене спомага за предотвратяване на запек, който може да окаже допълнителен натиск върху пикочния мехур и да влоши симптомите на уголемена простата. Храни, богати на фибри са плодове, зеленчуци и пълнозърнестите продукти.
  • Практикуване на упражнения – редовното практикуване на подходящи упражнения при уголемена простата спомага за укрепване на тазовото дъно, подобряване вместимостта на пикочния мехур и намаляване на позивите за уриниране

Медикаментозно лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата

Медикаментите за намаляване размера на простатата и отпускане на пикочния мехур се препоръчват за лечение на умерени до тежки симптоми на увеличена простата.

Най-често използвани поотделно или в комбинация са:

  • Алфа блокери – отпускат мускулатурата в простатната жлеза и в основата на пикочния мехур, което улеснява уринирането
  • 5-алфа редуктазни инхибитори – те свиват увеличената простатна тъкан и намаляват напрежението, което жлезата оказва върху уретрата и пикочния мехур
  • Антихолинергици – отпускат мускулатурата при свръхактивен пикочен мехур
  • Диуретици – ускоряват производството на урина. Ако се приемат през деня, те намаляват количеството произвеждана урина през нощта.

Използване на катетър

При хронично задържане на урина може да се наложи използване на катетър за дрениране на пикочния мехур. Уринарният катетър е мека тръба, която извежда урината от тялото през пикочния мехур. Може да бъде прекаран през естествен отвор в тялото, като уретрата, или през разрез на коремната кухина над срамната кост.

Хирургически интервенции при уголемена простата

Повечето мъже с уринарни симптоми не се нуждаят от операция, но това може да е опция, ако други лечения не са подействали. Хирургията обикновено се препоръчва само при умерени до тежки симптоми, които не са се повлияли от прием на лекарства.

  • Трансуретрална резекция на простатата (ТУР-П) – представлява отстраняване на част от простатната жлеза с помощта на устройство, наречено резектоскоп, което преминава през уретрата
  • Простатектомия – хирургическа операция, при която се отстранява част от простата
  • Емболизация на простатата – иновативна минимално инвазивна процедура

Алтернативно лечение

В някои случаи е възможно да бъде назначено алтернативно лечение на уголемена простата с хомеопатични средства, билки или акупунктура за овладяване на смущенията при уриниране.

Особено ефективна за овладяване на уголемена простата е американската палма-джудже Сао Палмето. В миналото, сушените плодове на растението са се използвали предимно за прехрана, докато палмата не е разкрила и лечебните си свойства за мъжкото здраве. Днес Сао Палмето се използва за профилактика и овладяване на смущенията при доброкачествена хиперплазия на простатата. Тайната на лековитото растение е в способността му да подобрява функцията на простатата и да намалява разрастването й. Доказано е, че екстрактът от американската палма-джудже потиска разрастването на простатната тъкан и проявява противовъзпалителен ефект. Сао Палмето облекчава симптомите при доброкачествена хиперплазия на простатата и забавя развитието на състоянието.

Безспорно предимство на растението е, че не потиска сексуалната функция при мъжете, а точно обратното! Проявява благоприятен ефект и при дисфункция на пикочния мехур.

Свързани публикации