хиперплазия на простата

Доброкачествената хиперплазия на простатата е едно от най-често срещаните здравословни състояния при мъже в напреднала възраст. Познато е още като уголемена простата. Характеризира се с уголемена тъканна маса в основата на простатната жлеза при мъжете, което създава предпоставка за болезненост и трудно уриниране.

Как стресът повишава риска от доброкачествена хиперплазия на простата?

Не е тайна, че стресът въздейства върху цялостното здравословно състояние. Съответно не подминава и простатната жлеза. Най-много стресът се отразява на мъже, които вече имат проблеми с простатата. В такива ситуации тревожността може да влоши положението, тъй като се затруднява способността на имунната система да се бори с вирусите и възпаленията.

И както и при всяко друго здравословно състояние, по-добре е да се предотврати заболяването преди появата му, отколкото да се налага прилагането на методи за лечение. Затова, един от ключовите фактори за предотвратяване на евентуално влошаване на здравословното състояние на простатата е овладяване на стреса.

За целта помагат някои здравословни практики като правилен хранителен режим и редовни физически упражнения. Медицински специалисти от Университета в Калифорния твърдят, че подобни здравословни навици могат да стопират прогресията на уголемяване на простатата.

Стресът въздейства на простатната жлеза по два начина:

  • При мъжете, които вече имат уголемена простата, стресът може да усложни типичните прояви – често и болезнено уриниране.
  • Но съществува и друг вид взаимовръзка: цинк – стрес – доброкачествена хиперплазия. Тя се състои в това, че стресът може да понижи нивата на цинк в организма, а дефицитът на цинк води до уголемяване на простатната жлеза.

Овладяване на стреса с цел предотвратяване развитието на хиперплазия на простатата

Връзката стрес – уголемена простата може да се обясни и като затворен порочен кръг – колкото по-тежки са проявите на състоянието, толкова по-стресиран може да се чувства мъжа и колкото по-стресиран е той, толкова повече се влошават симптомите. Разбирането на тази взаимовръзка и правилният подход за овладяване на стреса и на проявите на доброкачествена хиперплазия съдейства за значително облекчаване на състоянието.

Но за всички мъже, които искат сигурно и гарантирано да се справят с проблема уголемена простата, има едно ефективно решение. Простабор Форте / Prostabor® Forte е продукт, който по естествен начин облекчава симптомите на уголемена простата. Съдържа екстракт от плодовете на Сао Палмето, който съдейства за намаляване размера на простатата и значително облекчава проявите, които съпътстват това състояние.

borola