Здравето на простатата зависи от начина на хранене (част 1)

Известно е, че над 50% от представителите на силния пол, достигнали 60 – годишна възраст са засегнати от доброкачествена хиперплазия на простатата – един от най-честите проблеми от урологичен характер при мъжете. С увеличаване на възрастта този процент продължава да расте. Обичайните симптоми са честото уриниране, слабата уринна струя, усещане за болка по време на уринирането и др. За успокоение на всички мъже обаче, можем да кажем следното – учените са доказали, че придържането към няколко лесни за спазване съвета, свързани с промяната в ежедневния хранителен режим, може да понижи опасността от развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата. Кои са те?

1. Включете в ежедневното си меню, колкото се може повече зеленчуци. Тези продукти са отличен източник на важни за здравето на простатата антиоксиданти и микроелементи, ето защо те могат да предотвратят развитието на доброкачественото й уголемяване. След американско изследване, проведено през 2009 г. учените откриват, че представителите на силния пол, които консумират по 4 или повече порции зеленчуци ежедневно понижават опасността от развитие на заболяването с цели 32%, в сравнение с тези, които консумират по-малки количества. Като най-полезни сред всички зеленчуци учените определят тези, които са богати на лутеин като зеленолистните – зеле, спанак, маруля, лапад, както и царевицата, доматите, карфиола, както и такива, които съдържат бета каротин – тиква, сладки картофи, червени чушки, моркови, аспержи и др.

2. Увеличете приема на храни, които са богати източници на витамин С. Чрез проведено проучване през 2007 г. учените откриват, че мъжете, които доставят на организма си високи количества от този витамин са по-малко застрашени от развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата. Препоръчителни за здравето на простатата според специалисти са плодове като ягоди, киви, лимони, портокали, грейпфрути, мандарини, папая и много други.

borola