Интересни факти

1. Доброкачествената хиперплазия на простатата е дотолкова често срещана, че е възприета идеята, според която всеки мъж ще бъде засегнат от нея, стига да живее достатъчно дълго. Все още не са напълно изяснени причините за възникване на заболяването, но според специалисти нивата на основния мъжки полов хормон – тестостерон, както и възрастта, са основните фактори, отговорни за развитието му.

2. Ако не бъде излекуван аденомът на простатната жлеза е възможно да предизвика сериозни усложнения. По-голяма част от представителите на силния пол са наясно, че проблемите с уринирането представляват неразривна част от процеса на остаряване, приемат ги като нещо обичайно и се подготвят психически за това, че няма как да бъдат избегнати, т.е, че ще се превърнат в част от ежедневието им. Ако не се предприемат своевременни мерки обаче и заболяването се остави без лечение, може да се стигне освен до досадни затруднения като често уриниране, така и до сериозно влошаване на здравословното състояние на мъжа.

3. С течение на времето доброкачествената хиперплазия на простатата може да стане причина за удебеляване на стените на пикочния мехур и понижаване капацитета на вместимост на урината. Растейки простатната жлеза притиска уретрата, което води до запушването й. Вследствие на това се наблюдават нарушения в уринирането. С цел да изхвърли урината мускулната стена на пикочния мехур осъществява засилени контракции, които предизвикват удебеляването на стената на мехура.

Удебеляването й води до намаляване на обема на поместващата се в него урина. Това, с течение на времето е свързано със задържане на все по-малки количества урина в пикочния мехур, вследствие на което позивите за уриниране стават все по-чести. Запушването започва да става все по-голям проблем, чрез контракциите се изтласкват все по-малко количество урина, вследствие на което се стига до задържане на урина в пикочния мехур.

borola