хиперплазия на простатата-механизъм

Доброкачествена хиперплазия на простатата, или уголемена простата, е най-често срещан здравословен проблем при мъжете. Протича с нарастване размерите на жлезата до степен, при която сериозно се възпрепятства уринирането.
Прекомерното уголемяване на простатата е хормонално зависим процес. В основата му стои трансформирането на мъжкия полов хормон тестостерон в неговото производно – дихидротестостерон.

Механизъм на протичане на доброкачествената хиперплазия на простатата

Трансформирането на тестостерон в дихидротестостерон се извършва в жлезистата тъкан на простатата под въздействието на ензима 5-алфа редуктаза. Дихидротестостеронът действа единствено локално, а не системно, както тестостерона. Свързва се с андрогеновите рецептори в жлезистите клетки на простатата. Счита се, че именно това свързване провокира серията от реакции, водещи до хиперплазия на простатата.

Анатомично простатата е обградена от т.нар. простатна капсула. При постепенното уголемяване на простатата се стига до момент, когато капсулата блокира възможността от последващо радиално нарастване на размерите на жлезата. В резултат жлезистата тъкан се уплътнява и усилва натиска върху преминаващата през простатата уретра.

Уретрата служи за отвеждане на урината от пикочния мехур, а натискът върху нея блокира нормалното й оттичане. Това е причината за поява на характерните за хиперплазия на простатата симптоми.

Уголемена простата – симптоми

Клиничните прояви при хиперплазия на простатата са строго свързани с проблеми с уринирането. Най-често срещаните при уголемена простата симптоми са:

  • често уриниране
  • очестени позиви за уриниране през нощта (ноктурия)
  • трудно започване на уринирането
  • усещане за непълно изпразване на мехура

Характерни за симптомите при хиперплазия на простатата са 3 неща:

1. Появяват се в сравнително късен стадии на уголемяване на жлезата

2. Не всеки мъж с уголемена простата ги изпитва

3. Може да са провокирани и от други проблеми с простатата – например възпаление (простатит)

Може ли да се стопира хиперплазията на простатата и да се нормализират размерите й?

Все повече научни доказателства показват благоприятната роля на екстракта от Сао палмето върху простатната жлеза. Висококачествен и пречистен екстракт от Сао палмето, с доказана ефективност, е включен в състава на природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Прилаган продължително време, той помага за стопиране на процесите, водещи до хиперплазия на простатата. В резултат се нормализират размерите на жлезата и се елиминират клиничните симптоми на заболяването.

 

borola