Затлъстяване

Доброкачествената простатна хиперплазия (уголемена простата) е широко разпространено при по-възрастните мъже здравословно състояние. Но въпреки че се смята, че процесът на уголемяване на простатата се дължи в най-голяма степен на естествения процес на застаряване на мъжкия организъм, понякога странични фактори могат да бъдат причина за уголемяване на простатната жлеза.

Затлъстяване и доброкачествена хиперплазия на простатата – доказана връзка

Клинични проучвания по темата доказват наличието на връзка между затлъстяването и развитието на доброкачествено уголемена простата и трудности с уринирането. Доказателствата обхващат най-утвърдените показатели за свръх тегло – индекс телесна маса, обиколка на талията, съотношение между обиколката на талия и ханш.
Резултатите от проучванията доказват, че затлъстяването в действителност повишава риска от доброкачествена простатна хиперплазия по няколко показателя – прием на медикаменти за овладяване на страничните прояви на уголемена простата, операция на простатата и хистологична диагноза.

Извод от направените проучвания

Абдоминалното (коремно) затлъстяване увеличава съотношението естрогени-андрогени в мъжкия организъм и може да увеличи симпатиковата нервна активност. В резултат на това се повишава рискът от поява на простатна хиперплазия и усложнение на обструктивните уринарни прояви. Колкото по-сериозни са показателите за наднормено тегло, толкова е по-голям размера на простатата. И тъй като физическата активност има обратен ефект – намалява риска от уголемяване на простатата, тези наблюдения подкрепят разработването на нови стратегии за превенция и лечение, насочени към изгаряне на мазнините около корема и талията, сваляне на излишното тегло и промени в начина на живот.

Активна грижа при доброкачествена хиперплазия на простатата

Сао Палмето е палмово растение, чийто ползи за здравето на простатата са отдавна известни. Екстрактът от растението успешно и напълно безопасно овладява симптомите на простатна хиперплазия, а освен това се наблюдава благоприятен ефект и за уринарния тракт – намалява честотата на уриниране и облекчава всички странични прояви, които го съпътстват (чувство на болезненост и нощно уриниране).

Простабор Форте / Prostabor® Forte съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето. Благоприятният ефект се дължи на действието на активната съставка, която потиска ензимните системи, които водят до хормонален дисбаланс на половите хормони (тестостерон и естроген) и до нежелано увеличение размера на простатата.
При по-продължителна употреба на Простабор Форте не се наблюдават нежелани ефекти, благодарение на натуралния му произход.

borola