операция на простатата

Операция на простатата се налага като крайна мярка за овладяване на неотложни проблеми с жлезата. От такива се оплакват половината мъже около 50-годишна възраст и поне 70% от мъжете на възраст около 70 години. Невинаги обаче въпросните проблеми са неотложни, т.е. оперативната намеса не е неизбежна.

Операция на простатата може да бъде избегната при голяма част от мъжете, на които тя създава проблеми. При 4 от всеки 5 такива мъже се касае за доброкачествено уголемяване на простатата (хиперплазия на простатата). Това е прогресивно, но напълно обратимо състояние. В повечето случаи може да бъде овладяно с неинвазивно лечение. Това означава, че поне 80% от мъжете, страдащи от проблеми с простатата, може да избегнат хирургична интервенция, ако предприемат навременни и качествени мерки за нормализиране на размерите й.

Операция на простатата – същност

Операция на простата се назначава в случаите, когато пациентът е в напреднал стадии на хиперплазия със сериозни симптоми, които нарушават значително начина на живот. Прилагат се различни типове хирургични интервенции според преценката на лекаря. Класическият подход включва основно 2 типа хирургична намеса за достигане до жлезата и премахване на част от хипертрофичната тъкан:

  • отворен тип интервенция през коремната област
  • трансуретрална резекция с достигане до простатата през уретрата

Съвременният подход позволява и лазерно изпаряване на част от уголемената простата (вапоризация на простатата).
Всеки тип оперативна намеса се разглежда като крайна мярка за справяне с уголемената простата. Тя следва да се прилага само след обстойна консултация с лекар и само в случаи, когато консервативните методи за лечение не са дали резултат. Добрата новина е, че при доброкачествено уголемена простата може да се прилага и неоперативно, но достатъчно ефективно лечение за нормализиране на размерите й и елиминиране на симптомите. Именно то следва да е първи избор за справяне с проблемна простата, а до операция да се стига едва когато то се окаже неефективно.

Операция на простатата – преди да се решите опитайте…

Ефикасно и научно обосновано решение за справяне с увеличена простата предлага Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той съдържа стандартизиран и пречистен екстракт от плодовете на Сао палмето (Сереноа репенс). Екстрактът от Сао палмето действа мощно за прекъсване на процесите, които водят до разрастване на жлезистата тъкан на простатата. Този ефект помага за постепенно връщане на нормалните размери на простатата.

Операция на простатата може да бъде избегната при голяма част от мъжете с доброкачествено уголемена простата, които приемат Простабор Форте. Клиничните данни показват, че при 50% от пациентите се отчита значително подобрение както за намаляване отока и възпалението на простатата, така и за елиминиране на неприятните проблеми с уринирането.

borola