простата симптоми

Колкото и малка да е простатата при мъжете, когато е увредена, симптомите може сериозно да влошат качеството на живот на засегнатите. Наблюдават се 2 основни проблема с простатата:

– възпаление на простатата (простатит)

– доброкачествено уголемяване (хиперплазия) на простатата

Двете състояния засягат изключително много мъже на различна възраст. Как да се ориентирате от кой проблем сте засегнати? Най-лесно е да съдите по характерните за възпалена или уголемена простата симптоми.

Възпалена простата – симптоми

Най-често наблюдаваните симптоми при мъже с възпалена простата са:

трудно уриниране

– болка и парене при уриниране

– повишена температура

– кръв в урината

– болки при еякулация

При остър простатит симптомите обикновено отшумяват за няколко седмици. Възможно е проявите да хронифицират и да се появят отново с периоди на временно затишие и обостряне. За справяне с остър простатит и избягване на хронифицирането от ключово значение са навременните мерки за лечение на простатата и справяне с възпалението.

Доброкачествено уголемена простата – симптоми

Доброкачественото увеличение на простатата се проявява с по-различни симптоми, по които състоянието се различава от простатита:

– позиви за често уриниране, включително нощем (ноктурия)

– трудно започване на уринирането

– много слаба струя на урината, уриниране на капки

– много трудно задържане на урината, често придружено от изпускане на урина (инконтиненция)

– непълно изпразване на пикочния мехур

За справяне с характерните за уголемена простата симптоми също се изисква своевременно лечение, насочено към нормализиране на размерите на жлезата.

Трябва да се отбележи, че за разлика от простатита, който неминуемо се проявява с типичните симптоми, уголемената простата може и да не доведе до притеснителни признаци, поне до момента, когато размерите на жлезата станат прекалено големи и притиснат уретрата. Нарастването може да отнеме години и е основната причина за това от характерните за уголемена простата симптоми да се оплакват предимно възрастни мъже над 55 години. Случаи на простатит пък се регистрират и при много по-млади мъже.

Възпалена и уголемена простата – лечение

И за двете състояния често се предписва лечение с медикаменти – антибиотици, алфа-блокери и др. Съизмерим с техния ефект показва и приемът на природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той съдържа екстракт от Сао палмето, който допринася за намаляване размера на простатата и овладяване на отока в нея. По този начин се улеснява уринирането и се подпомага елиминирането на неприятните симптоми.

 

borola