простата

Всеки мъж ще се съгласи, че събуждането посред нощ поради непрекъснато желание за уриниране не е никак приятно. Този симптом на доброкачествено уголемяване на простатата може значително да влоши качеството на живот. Усилията в посока подобряване здравето на простатата са насочени към разрешаване или намаляване на проблемите, свързани с нея, както и до ограничаване на риска от повторната им поява.

Кои са най-подходящите начини за постигане на тази цел?

Обърнете внимание на хранителния си режим

Според специалисти мъжете трябва да ограничат приема на някои храни и да включат в менюто си други, които ще подобрят състоянието на простатата им. Консумацията на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини поне веднъж в седмицата е особено препоръчителна за поддържане на доброто здраве на простатата и за предотвратяване на проблемите с нея. Други хранителни продукти, които оказват благоприятен ефект върху здравето на простатата са ядките, авокадото и семената. За ограничаване на риска от поява на проблеми с простатната жлеза се препоръчват и зеленчуците, съдържащи високо количество витамин С (магданоз, зелен боб, брюкселско зеле, карфиол и др.).
Храните, които е необходимо да бъдат избягвани са пикантните и пържените храни, както и тези, съдържащи захар, бяло брашно, изкуствени подсладители. Освен тези храни е необходимо мъжете да ограничат приема на кофеинови напитки, които могат да влошат симптомите, като честото уриниране например. Препоръчително е да се избягват също така солените храни и алкохолните напитки.

За да се радвате на здрава простата правете физически упражнения

Доказано е, че придържането към редовни физически натоварвания предотвратява развитието на доброкачествена простатна хиперплазия. Най-подходящите упражнения за тази цел са аеробните.

Контролирайте телесното си тегло

Следването на правилен хранителен режим и придържане към физическа активност обикновено водят до естествено и здравословно понижаване на телесното тегло. Това от своя страна също оказва благоприятно въздействие върху здравето на простатата. Причината е, че затлъстяването се възприема като рисков фактор за развитие на доброкачествена простатна хиперплазия.

Управлявайте стреса, вместо той да управлява вас

Контролът върху стреса освен благоприятен ефект върху цялостното състояние на организма влияе положително и върху простатата. Повишените нива на стрес могат да влошат симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия – честото и болезнено уриниране и позиви за такова. Освен това вследствие на високите нива на стрес може да намалее нивото на цинк – важен за здравето на простатата минерал. Лесен начин за овладяване на стреса е медитацията, йогата и физическите упражнения, отделянето на време за любимо хоби и др.

Контролирайте хормоните

Контролът върху хормоналното производство представлява важна стъпка по пътя към поддържане на здрава простата, особено за мъжете, прехвърлили 50-годишна възраст. Те са застрашени в по-голяма степен от развитие на доброкачествена простатна хиперплазия. В мъжкото тяло ензимът 5-алфа редуктаза превръща мъжкия полов хормон в дихидротестостерон. Това е основният механизъм в патогенезата на медицинското състояние. Ефективен начин за контролиране на хормоните освен чрез подходящ начин на хранене и физическа активност е и приложението на доказани природни средства.

Естествен и безопасен продукт, прилаган от много специалисти при мъже, страдащи от този проблем е Простабор® Форте. Той съдържа екстракт на Сао палмето, който потиска ензимните системи, нарушаващи баланса на половите хормони в тялото на мъжа. Употребата на продукта освен това потиска разрастването на простатната тъкан и преодолява както възпалението така и отока на простатата. По този начин Простабор® Форте помага за овладяването на доброкачественото й уголемяване.

borola