Увеличена простата – трябва ли да се притеснявате

Въпреки широко разпространеното схващане, че повечето проблеми на зрелия мъж идват от жена му се оказва, че най-сериозни грижи му създава собственото тяло. И по-конкретно простатната жлеза. Огромен процент от мъжете на и над средна възраст имат увеличена простата. Това е доброкачествено състояние, което не би трябвало да буди големи притеснения у мъжете, които знаят какво представлява и как да го преодолеят.

Колко сериозна е диагнозата увеличена простата?

Медицинският термин за това състояние е доброкачествена хиперплазия на простатата. То се установява при мъже, при които вследствие на хормоналните изменения с възрастта се стига до нарастване размерите на простатната жлеза. Това, което всъщност се случва е намаляване количеството на отделяния тестостерон и натрупване на един от продуктите на преработката му – дехидротестостерон. Натрупването на това съединение е естествена причина за увеличаване на простатата. Само по себе си това състояние не застрашава здравето на мъжа. По-сериозната опасност идва от усложненията, които биха могли да засегнат важни органи и системи.

Кои органи може да пострадат?

Увеличената простата първоначално предизвиква чисто физически последствия. Тя притиска стените на преминаващата през нея уретра и постепенно стеснява просвета й. Това води до затруднения с преминаването на урината и предизвиква оплаквания като слаба струя, чести позиви за уриниране, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур и др.

Пикочен мехур

Мехурът е първият засегнат от задържането на урина орган. Невъзможността за пълното му изпразване и продължителното престояване на урина в него може да доведе до кристализиране на богатата на соли течност и образуване на твърди частици (камъни) в мехура. От една страна те може да запушат уретрата, от друга може да раздразнят стените на мехура и да допринесат за появата на възпаление под действието на бактериите, развиващи се там. Освен това затрудненията с изнасянето на урината от мехура предизвикват все по-силни контракции на мускулатурата му, задебеляване на стените и намаляване на вместимостта му.

Бъбреци

Задържането на прекалено много урина в мехура води до връщането й обратно към бъбреците. Освен, че повишава налягането в тези важни органи, това може да доведе и до пренасяне на евентуална бактериална инфекция от мехура към бъбреците и развитието на животозастрашаваща бъбречна недостатъчност.

Какво е решението според специалистите?

Изход, който от една страна би елиминирал рисковете от усложнения, а от друга би облекчил много състоянието на страдащия е намаляването размерите на увеличената простата и възстановяване преминаването на урината по уретрата.

Какво предлагат те като алтернатива на операцията?

Най-ефективното неоперативно решение е свързано с приема на природния продукт Простабор Форте. Той действа като естествен катетър, възстановявайки преминаването на урина по пикочните пътища. Това се дължи на уникалното действие на включения екстракт от Сао палмето. Той повлиява благоприятно възпалението в жлезата и спомага за намаляване на отока и нормализиране на размерите й. Няколкомесечен прием на Простабор Форте осигурява безпроблемно уриниране и запазване на сексуалните функции у мъжа за години напред.

borola