доброкачествена хиперплазия на простатата

Доброкачествена хиперплазия на простатата е често срещано оплакване сред мъжете над 50-годишна възраст. По официални данни тази диагноза засяга около 50% от по-улегналите господа като в последните години отчетливо се наблюдава тенденция към “подмладяване” на заболяването. В редовете по-долу ще изясним кои са основните причини, водещи до разрастване на простатната тъкан и увеличаване обема на простатата.

Главни рискови фактори за доброкачествена хиперплазия на простатата

Напреднала възраст

Както споменахме в самото начало, развитието на аденом на на простатата зависи до голяма степен от ЕГН-то. По правило опасността от появата на доброкачественото образувание нараства правопропорционално на възрастта. Фактът обаче, че напоследък все повече млади мъже получават неприятната диагноза кара специалистите да търсят и други предразполагащи фактори.

Генетична обремененост

Гените играят главна роля в развитието на доброкачествена хиперплазия на простатата. Проведени са редица клинични проучвания, чиито резултати са в подкрепа на това твърдения. Сред авторите на изследванията се налага мнението, че уголемяването на простатата се предава по автозомен доминантен път. Казано на разбираем език това означава, че в мъжките хромозоми има ген, който е “отговорен” за уголемяването на простатата и който може да се предаде по бащина линия. Оказва се, че наследствено обременените мъже са до 4 пъти по-уязвими към увеличаване на простатата, отколкото онези, при които нямат фамилна история на заболяването. Ето защо съветът на специалистите е при наличие на фамилна обремененост мъжете да се подлагат редовно на профилактични урологични прегледи. Редовната профилактика позволява идентифициране на проблемите с простатата още в самото начало и своевременното предприемане на адекватни оздравителни мерки.

Завишено количество естроген

Простатната жлеза е част от мъжката полова система и като такава тя зависи от равновесието на половите хормони. Основният хормон от тях е тестостеронът. В много по-малки количества се отделят естрогени. С напредването на възрастта, съдържанието на тестостерона в кръвта постепенно намалява, което предизвиква правопропорционално увеличение на естрогените. Според някои изследователи увеличените естрогенни нива в простатната жлеза предизвиква засиленият й растеж.

Високи нива на дехидротестостерон

Други изследователи твърдят, че основният фактор влияещ върху растежа на простатата е дихидротестостерона. Това е съединение, формиращо се на базата на тестостерона в простатната жлеза. С остаряването простата продуцира и задържа високи количества дихидротестостерон, на което се дължи и доброкачественото уголемяване на простатата.

Защо спешно трябва да се противодейства на причините за доброкачествена хиперплазия на простатата?

Специалистите са категорични, че мъжете от всички възрасти незабавно трябва да предприемат ефективни превантивни мерки срещу рисковите фактори. Тази стъпка е наложителна, тъй като при наличие на нелекувана уголемена простата може да се стигне до:

Ефективното природно решение срещу доброкачествена хиперплазия на простатата

Освен чрез водене на природосъобразен начин на живот, рискът от доброкачествена хиперплазия на простатата може да бъде сведен до минимум с приема на Простабор Форте/Prostabor Forte®. Редица клинични проучвания доказват благотворното въздействие на активната съставка на този природен продукт върху здравето на простатата. Всяка капсула Простабор Форте съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на американската палма джудже Сао Палмето (Сереноа репенс), който спомага за нормалното функциониране на простатата. Простабор Форте се прилага успешно както за превенция, така и за овладяване симптомите на уголемена простата. Механизмът на действие на активната съставка на Простабор Форте се основава на потискане на ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони (тестостерон и естроген) и водят до увеличаване на простатата. Редица данни показват, че при редовна и продължителна употреба Простабор Форте потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира нейното възпаление и оток. Това обаче не е всичко! Установено е, че ефективността на Простабор Форте е съизмерима с тази на синтетичните лекарства, като при 50% от болните се наблюдава подчертано и трайно подобрение. А сега и най-добрата новина – продуктът има отлична поносимост, напълно безвреден е и не повлиява качеството на сексуалния живот.

Простабор Форте се приема според индивидуалния международен симптоматичен индекс (МСИ):
– при леко изразена симптоматика – по 1 течна капсула дневно след хранене
– при умерено изразена симптоматика – по 2 течни капсули дневно след хранене
– тежка симптоматика – след консултация с уролог

borola