простата-проблеми

Мъже, тревожат ли ви проблеми с простатата? Ако отговорът е положителен – имаме добра новина за вас! Можете да сложите край на излишните притеснения само с малки промени в хранителния си режим. Прочетете нашите съвети в следващите редове.

Доброкачествена простатна хиперплазия – едно от най-честите притеснения на мъжете

Представителите на силния пол, преминали 50-годишна възраст, често изпитват първите неприятни симптоми на проблеми с простатата. Уголемяването на простатната жлеза причинява притискане на уретрата и смущения в нормалното уриниране. Доброкачествената простатна хиперплазия може да доведе до уплътняване на стените на пикочния мехур и до намаляване на капацитета за вместимост на урината. Растежът на простатата, също така причинява притискане и запушване на уретрата. Това затруднява процеса на уриниране, а мехурът не се изпразва напълно. Микроорганизмите в остатъчната урина причиняват възпаления. Възможно е също така пикочния мехур да се инфектира, което да засегне сериозно бъбреците.

Друго неблагоприятно следствие от доброкачественото увеличение на простатата е, че пикочният мехур започва да задържа по-малки количества урина

Това поражда по-чести позиви за уриниране. Те са следвани от парене и болка, слаба струя и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур. Всички симптоми на простатна хиперплазия нарушават качеството на живот на мъжете.
Един от митовете, свързани с това заболяване е, че няма как симптомите да бъда повлияни. Истината е, че доброкачественото увеличение на простатната жлеза може да се овладее.
Ако не бъдат предприети мерки за лечение на доброкачествената хиперплазия на простатата се увеличава опасността от по-сериозни усложнения – кръв в урината и хронична бъбречна недостатъчност.

Какви са прогнозите след установяване на доброкачествена простатна хиперплазия?

Учени са установили, че след проследяване и ефективно лечение на простатната хиперплазия се наблюдава подобрение на симптомите при 70-80% от мъжете.

Диетата е важен фактор за предотвратяване на доброкачествената хиперплазия на простатата

Необходимо е да се избягват храните, съдържащи прекалено много подправки, както и пържените и мазните храни. Добре е да се ограничат алкохолните и кофеиновите напитки. Сред методите за справяне с проблеми с простата, специалистите препоръчват подходящ хранителен режим в комбинация с прием на природни продукти.

Четири топ храни за здравето на простатата

  • Тиквени семки – установено е, че маслото на тиквените семки предотвратява разрастването на простатата
  • Домати – ликопенът в тях не се загубва дори след термична обработка и е идеален за поддържане на простатното здраве. Доказано е, че консумацията на домати в количество от 50 гр под формата на пюре в рамките на 10 седмици, подобрява значително състоянието на простатната жлеза
  • Диня – сладкият плод е сред топ храните за поддържане на здрава простата. Богата на витамините А и C, динята съдържа още важния ликопен и мощни антиоксиданти. Динята, розовия грейпфрут и кайсиите могат да се консумират както за превенция, така и при наличие на проблеми с простата
  • Чесън – антиоксидантният зеленчук има множество ползи за здравето, включително и положително действие при проблеми с простатата. Чесънът е богат на селен. Този минерал е с проучени ползи при третиране на увеличена простата

Природна добавка към балансираната диета при проблеми с простатата

Критичният период, в който зачестяват случаите на проблеми с простатата е след навършване на 50-годишна възраст при мъжете. С годините рискът от такива проблеми се повишава и достига най-високите си стойности около 80–годишна възраст. Според проучвания при 80% от мъжете, попадащи в тази възрастова граница се наблюдават проблеми с простатната жлеза.

За тази цел, уролозите у нас препоръчват да комбинираме здравословното хранене с природен продукт с доказано действие при проблеми с простатата. Простабор Форте / Prostabor® Forte е ефективно решение на проблема доброкачествена хиперплазия на простатата. При затруднено уриниране, поради мощния му ефект, го наричат „природен катетър“. Екстрактът от плодовете на Сао Палмето, който се съдържа в природния продукт Простабор Форте, притежава благоприятно действие върху простатната жлеза. Простабор Форте се прилага при доброкачествена хиперплазия на простатата – помага за подобряване на уринирането, намалява размера на простатата, възпалението и отока. Редица клинични проучвания доказват ефективността на активната съставка на Простабор Форте при простатна хиперплазия. Установено е, че ефективността на продукта е съизмерима с тази на синтетичните продукти, като при голям процент от засегнатите се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

borola