При увеличена простата – добри и лоши храни

Ако искат да забравят по-бързо за отока и възпалението, мъжете с уголемена простата трябва да спазват определен диетичен режим. В настоящата статия ще видим какво непременно да включат в ежедневното си меню и какво час по-скоро да изключат от него.

Позволени храни при увеличена простата

Тлъста риба

Консумацията на мазни риби (сьомга, херинга и др.) е от особена полза за страдащите от увеличена простата. Изобилното количество от незаменими омега-3 мастни киселини в състава им ще облекчат възпалението и ще намалят болката и отока. А като бонус към това, приемът им ще укрепи и сърдечно-съдовото здраве.

Плодове и зеленчуци

Комбинацията от витамини, минерали и фибри превръща плодовете и зеленчуците в ценни съюзници на мъжете с уголемена простата. Попадайки в организма, тези вещества помагат за намаляване на възпалителния процес и дискомфорта. С особено благоприятно действие върху здравето на простатата са броколите, морковите, червените чушки (пиперките), доматите. Всички те изобилстват от каротеноиди, вещества с мощно антиоксидантно действие, които доказано намаляват размера на простатната жлеза. За да се възползват напълно от полезните им свойства, потърпевшите трябва да ги консумират в сурово или минимално преработено състояние.

Забранени храни и напитки при увеличена простата

Храни с „лоши“ мазнини

Наситените и трансмазнините са едни от най-големите врагове на страдащите от уголемена простата. Приемани редовно в големи количества, те водят до утежняване на симптоматиката. Опасността от влошаване на състоянието налага да се изключат от менюто храните, които ги съдържат. Такива са червеното месо, готовите печива, преработените и бързите храни.

Прекалено солени храни

Хранителните продукти с високо съдържание на сол са противопоказни за мъжете с увеличена простата. Редица изследвания сочат, че консумацията им утежнява състоянието на потърпевшите. Именно поради това те нямат място на тяхната трапеза.

Алкохол

Приемът на алкохолни напитки не се препоръчва на страдащите от увеличена простата. Причината е, че предизвикват разширяване на кръвоносните съдове в простатата. В резултат пикочният канал се притиска и проблемите с уринирането допълнително се задълбочават.

Ценно допълнение към диетата на мъжете с уголемена простата

Все повече уролози у нас препоръчват на пациентите с уголемена простата да усилят ефекта от диетата с приема на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Този природен продукт от години се прилага успешно при лечението на проблеми с простатната жлеза. Действието му е безотказно, защото съдържа висококачествен екстракт от плодовете на Сао палмето (Сереноа репенс). Малката палма джудже в състава на Простабор Форте носи огромни ползи за здравето на простатата и статистиката нееднозначно го потвърждава. При редовен и продължителен прием на продукта се наблюдава подчертано и трайно подобрение. Възпалението отшумява, отокът спада и простатата възвръща нормалния си размер. Най-важното обаче тепърва предстои! Освен че е изключително ефективен Простабор Форте е напълно безопасен. Не води до нежелани реакции и не повлиява негативно качеството на сексуалния живот. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба.

borola