Сао Палмето, простата

Сао Палмето наричат палмата джудже с научното наименование Serenoa repens. Среща се най-много в крайбрежните райони на южните части на САЩ и Калифорния.

Какво знаем за Сао Палмето?

В миналото плодовете на палмата са били важна част от прехраната на местното население, но с времето те открили някои полезни свойства в тях и започнали да ги използват в лечебните си практики. Добре познат зад океана и Западна Европа, екстрактът от Сао Палмето е все още непознат за България. Обещаващите му свойства обаче бързо променят това, тъй като съдържа голямо количество наситени и ненаситени мастни киселини и фитостероли.

Сао Палмето предпазва простатата

Поради забележителните си свойства, Сао Палмето е подарък от природата за мъжете в зряла възраст, които са предразположени към нарастване размера на простатата.

Доказани ползи на Сао Палмето за простатата

Екстрактът от Сао Палмето се справя успешно с овладяване на симптомите на простатната хиперплазия (аденом на простатната жлеза) без да има странични ефекти. Предпазва от доброкачественото увеличение на простатната жлеза и облекчава симтомите на възпаление при вече започнал процес на хиперплазия. Намалява честотата на уриниране, нощното уриниране и чувството на болезненост при уриниране.

На какво се дължи ефектът на Сао Палмето?

Ефектът на Сао Палмето се дължи на влиянието му върху метаболизма на мъжките полови хормони. Това се обяснява с понижение активността на ензима 5-алфа редуктаза, който стимулира превръщането на тестостерона в по-активната му форма дихидротестостерон (DHT). Инхибирането (блокирането) на 5-алфа редуктазата предотвратява растежа на простатата.

Недоказани твърдения за ефекта на Сао Палмето

Освен категоричните твърдения за ползата от Сао Палмето, съществуват и такива, които не са недоказани напълно, и за които предстоят още по-задълбочени проучвания и дебати. Някои от тях са:

– повишаване на либидото – народната медицина, прилагана от местното население, отглеждащо Сао Палмето, му придава свойства на „мек“ афродизиак. Лицензираните терапевти смятат, че антисептичните свойства, които притежава екстрактът, подпомагат воденето на по-добър сексуален живот. Но това не му придава свойствата на афродизиак.

– повишава производството на сперматозоиди – все още липсват убедителни доказателства, но теоретично се допуска такава вероятност.

– предпазва от загуба на коса – изследванията, които се провеждат в тази насока, са все още недостатъчни за потвърждаване на това твърдение.

Природни продукти, съдържащи Сао Палмето

Продължителният прием на Сао Палмето значително намалява риска от проблеми с простатната жлеза, спомага за намаляване на възпалението, отока на простата и мускулните спазми, улеснява уринирането и намалява напрежението. Екстракт от Сао Палмето се съдържа в природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte, който се различава от другите препарати по качеството и количеството на съставката. Може да се приема по-продължително време, тъй като има много добра поносимост.

 

borola