трудно уриниране

За да изясним какво представлява трудното уриниране ще се спрем първо на това какво представлява нормалното уриниране. В процеса на уриниране мускулатурата, намираща се в стената на пикочния мехур се стяга и така се повишава налягането в него. От друга страна сфинктерите (пръстеновидни мускули) се отпускат, позволявайки на урината да изтече свободно през уретрата. При нормално уриниране струята е непрекъсната и силна, а мехура напълно празен. Интензитетът на струята е следствие от една страна на изтласкващата сила на стената на мехура и от друга – на съпротивлението срещу урината, оказвано от уретрата, простатата и шийката на мехура.

С какво се характеризира трудното уриниране?

То се нарича още дизурия и се проявява под различни форми:

– затруднено начало на уриниране

– понижена сила на уринната струя

– продължително уриниране

– прекъсване на струята

– необходимост от напъване по време на уриниране

– усещане за недоизпразнен пикочен мехур след края на процеса

Според специалисти трудното уриниране може да бъде както самостоятелно, така и придружено от чести позиви за уриниране по всяко време на денонощието. Най-мъчителни за мъжете са неотложните такива.

До какви последици води трудното уриниране?

Те могат да бъдат изключително тежки. В началните фази на трудно уриниране в много случаи пациентите не се обръщат към специалист. Когато трудното уриниране е в по-напреднала фаза може да причини нарушения във функцията на бъбреците и пикочния мехур.
Трудното уриниране се дължи на препятствие, застанало на пътя на урината. При мъжете над 50 – годишна възраст то обикновено е провокирано от доброкачествено уголемяване на простатата. Ако не се вземат съответните мерки трудното уриниране може да доведе до формиране на камъни в бъбреците, остра задръжка на урина, налагаща неотложна намеса на специалист, разтягане на пикочния мехур и увеличаване на неговия обем, инфекции.

Какво съветват специалистите при доброкачествено уголемяване на простатата?

Подходящото лечение при доброкачествено уголемяване на простатата е един от начините за облекчаване на трудното уриниране. Доказано природно средство за тази цел е Простабор Форте/ Prostabor® Forte. Продуктът съдържа висококачествен екстракт от растението Сао Палмето, за който учените са потвърдили, че подобрява уринирането, понижава размера на простатата, възпалението и отока.

borola