аденом на простатата

Аденом на простатата, или доброкачествена простатна хиперплазия, е заболяване, което може да протича тихо и необезпокоително, поне в началните си фази. Затова е добре всеки мъж над 50-годишна възраст да преминава периодично на профилактичен преглед при уролог. Ако аденом на простатата се установи едва след проявяването на симптомите, лечението на заболяването е по-трудно и изисква повече време. Допълнителен риск идва от възможността да са се развили различни усложнения, засягащи пикочния мехур и дори бъбреците.

Невинаги обаче е лесно мъжът, и дори лекуващият го лекар, да се ориентира и да разпознае, че има аденом на простатата по наличните симптоми. Причината е в това, че състоянието често се проявява със симптоми, които лесно може да се сбъркат с оплакванията, предизвикани от други урологични заболявания при мъжа.

Аденом на простатата – симптоми

Най-често срещаните симптоми при аденом на простатата са следните:

– често и трудно уриниране

– притеснителни позиви за уриниране през нощта (ноктурия)

– невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур

– уриниране на капки

Наред с тези оплаквания обаче има и други, които се срещат по-рядко и се определят от специалистите като неспецифични. От какво точно ще се оплаква мъжът с аденом на простатата зависи от много фактори, най-вече от общото му здравословно състояние и от стадия, до който е достигнало заболяването.

Неспецифични симптоми на аденом на простатната жлеза

В тази група попадат:

– наличие на кръв в урината (хематурия)

– кръв в семенната течност при еякулация (хемоспермия)

– поява на еректилна дисфункция и по-специално преждевременна еякулация

– болки в костите и ставите, по-специално в областта на ниския таз

– трудно контролиране на пикочния мехур и неволно изпускане на урина

Кога да потърсите лекарска помощ? Има ли доказано ефективно средство за справяне с аденом на простатата?

Характерно е, че споменатите симптоми и от двете групи се появяват в повечето случаи внезапно, а освен това може да насочват и към други заболявания като рак на простатата, хроничен или остър простатит, цистит и др. Затова е важно бързо да се обърнете към лекар. Което и от изброените състояния да е налице, ранното диагностициране е ключов фактор за бързото и безпроблемно овладяване.

За справяне с аденом на простатата може да разчитате на помощ от страна на природна и безвредна съставка. Това е екстрактът от Сао палмето. Сред водещите продукти, съдържащи екстракт от Сао палмето, предлагани у нас, се откроява Простабор Форте / Prostabor® Forte. Това е добре познат и прилаган отдавна природен продукт, който е помогнал на много мъже с аденом на простатата да възвърнат спокойствието и доброто си здраве.

 

borola