Аденомa на простатната жлеза се разпознава по симптомите му (част 1) - Преглеждания: 0 Външни публикацииentan.bgРазширени вени – причини, симптоми и лечениеcalorex.bgИндекс на телесната маса – началните стойности са важни!feminorm.comЗдрав сън при зрели жени – преодолимо предизвикателство!gingira.bgСлънцезащита за деца – ето най-разпространените митове!imunobor.comСлаба имунна система при деца – последица от пандемиятаocolut.comЛекарство за катаракта – ще замени ли операцията? Full view

Аденомa на простатната жлеза се разпознава по симптомите му (част 1)

Доброкачествената хиперплазия на простатата или аденомът на простата представлява най-честата форма на доброкачествено туморно образувание, засягащо представителите на силния пол надхвърлили 40 – годишна възраст.

При доброкачествената хиперплазия на простатата се наблюдава нарастване на тъканта на простатната жлеза и поява на новообразувания с доброкачествен характер. Простатната жлеза е разположена около пикочния канал и вследствие на разрастването й тя го притиска като това води до затруднено отделяне на урина.

Доброкачествената простатна хиперплазия е лесно разпознаваема по няколко определени симптоми. Това са:

  • зачестяване на ходенето по малка нужда
  • наличие на слаба струя по време на уриниране, като интензитета на струята става слаб, а самата тя е тънка и прекъсва
  • поява на спешна нужда от уриниране
  • усещане за недостатъчно добре изпразнен пикочен мехур, както и прекъснато уриниране с интервал между двата акта от 5-10 мин
  • нужда от полагане на усилия по време на уриниране
  • неволево изтичане на урина, в случаите, когато пикочния мехур е пълен

Как протича заболяването?
Доброкачествената хиперплазия на простатата се развива постепенно като се наблюдават три стадия.

В първия от тях мъжът не се оплаква от нарушения при процеса на уриниране, поради това, че те са слабо изразени. Забелязва се, повишена честота на уриниране, като това важи в голяма степен за периодите от тъмната половина на денонощието, като струята е по-слаба от обикновено. Първият стадий от заболяването може да има времетраене от 1 до 12 години.

Вторият стадий на развитие на доброкачествената хиперплазия на простатата се характеризира с по-силно изразени нарушения. По време на него мъжът полага повече усилия при уриниране, струята е прекъсната, като се появява и чувство за ненапълно изпразнен пикочен мехур. Наблюдава се задъръжане на урина в мехура, непосредствено след уриниране, като това води и до нейното задържане в пикочните пътища.

borola

guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x