Увеличена простата – какви са усложненията

Увеличена простата – защо не е безобидна?

В началните стадии на състоянието симптомите (изтъняване на струята, трудности при започване на уринирането, задържане на урина и др.) са слабо изразени. Със задълбочаване на проблема обаче те започват да будят все по-голямо притеснение у мъжа. Освен тях увеличената простата неминуемо води и до други сериозни усложнения.

Кои са тези усложнения?

Задържане на урина

Задържането на урина е свързано с невъзможността пикочния мехур да бъде изпразнен спонтанно. Проблемът се наблюдава под две форми – хронична и остра.

При хроничната задръжка на урина пикочният мехур не се изпразва напълно, вследствие на което в него се задържа остатъчна урина. Тъй като увеличената простата значително възпрепятства преминаването на урината, за да се освободи, пикочният мехур е необходимо да се “бори” с все по-нарастващото съпротивление. По този начин количеството на остатъчната урина се увеличава, като може да достигне до 100, 200, 300, 400 и повече милилитра. Задържането на урина е сериозна предпоставка за формиране на камъни в бъбреците, инфектиране на пикочните пътища и др.
При остра задръжка на урина се наблюдава силна болка в таза и над пубисната кост.

Наличие на кръв в урината

Хиперплазията на простатата понякога може да доведе до поява на кръв в урината, особено ако мъжът приема медикаменти като антикоагуланти (противосъсирващи лекарствени средства). Този проблем може да бъде овладян като антикоагулантите бъдат спрени или чрез лечение на простатата посредством употреба на 5-алфа-редуктазни инхибитори. Простабор Форте / Prostabor® Forte е природен продукт, за който е научно доказано, че притежава точно такъв ефект. Простабор Форте потиска ензимите 5-алфа редуктаза и ароматаза, влияещи върху растежа на епителните клетки на простатата и има противовъзпалително действие. Ето защо Простабор Форте е предпочитаното от много уролози и техните пациенти средство за лечение на увеличената простата и предотвратяване на усложненията от нея.

borola