уголемяване на простатата

Уголемяването (хиперплазията) на простатата е едно от най-често срещаните урологични оплаквания при мъжете. Макар да се разглежда като доброкачествено състояние често предизвиква симптоми, които будят редица смущения у засегнатите мъже. Необходимостта от често ходене до тоалетната в много случаи е съпроводена от инконтиненция (невъзможност за задържане урината), като нерядко са на лице и сексуални смущения. И понеже появата на такива симптоми е нормално да предизвикват безпокойство, ще успокоим страдащите господа, че не са сами в страданието си – с подобно състояние са диагностицирани милиони възрастни мъже по света.

Само възрастта ли е виновна за проблема?

Всъщност напредването на възрастта е една от причините за уголемяване на простатата. Фактът, че такова състояние почти не се диагностицира при млади мъже кара редица специалисти да сочат именно възрастта като основния предразполагащ към простатна хиперплазия фактор. Той обаче не е единствения.

Промяната в нивата на мъжките хормони, която се наблюдава с наближаване на старостта, засяга сериозно тестостерона. Неговата секреция намалява, а естрогеновите нива се запазват. Естрогенът, който по правило се разглежда като женски полов хормон, се секретира и у мъжете и влияе силно върху простатата. Именно промяната в съотношението между тестостерона и естрогена е друга причина, която специалистите посочват като отключваща уголемяването на простатата.

Важно е да отбележим, че едновременно с намаляване секрецията на тестостерон се повишават нивата на един от неговите производни продукти – дихидротестостерон, който се натрупва в простатата. Мъжете, при които са отчетени ниски нива на дихидротестостерон съответно не страдат от уголемена простата. Това е много силен довод, който кара редица специалисти да цитират високите количества дихидротестостерон като още една от причините за хиперплазия на простатата.

Къде е изходът?

Ако напредването на годините е фактор срещу който всички мъже са безсилни, то останалите разглеждани фактори, водещи до нарастване размерите на простатната жлеза, могат да бъдат неутрализирани. Редица научни изследвания показват, че екстрактът от Сао Палмето повлиява ензимните системи, които нарушават баланса на полови хормони и може значително да облекчи страданията на мъжете с уголемена простатата. Оптимални количества екстракт от Сао Палмето са включени в състава на природния продукт Простабор Форте. Eкспериментални данни показват, че активната съставка Сао Палмето потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира нейното възпаление и оток.

borola