проблеми с простатата

Простатата е жлезист орган, характерен само за мъжкото тяло. По размер е колкото орех, но изпълнява много важни функции, особено по отношение на мъжкото здраве. И макар здравият мъж рядко да се замисля за тази своя жлеза, когато се допусне да се стигне до проблеми с простатата, оплакванията са сериозни. Каква е ролята на цинка тук?

Накратко за цинка

Цинкът е незаменим микроелемент за човешкия организъм. Той е много важна част от мъжката ендокринна система, участвайки в секрецията на редица хормони. Освен това този химичен елемент е основен стимулатор на производството на семенна течност. Данните за важността на цинка за поддържане на мъжкото здраве сочат, че дефицитът му е предпоставка за поява на проблеми с простатата, освновният от които е уголемяване на простатата (доброкачествена хиперплазия).

Дефицит на цинк и проблеми с простатата

С навършване на 50-годишна възраст в организма на мъжа се стига до естествен спад в нивата на цинк. Същевременно, след тази възраст при болшинството от мъжете се наблюдава уголемена простата. Учените са на мнение, че двете състояния са свързани като дефицитът на цинк е причина за развитие и на проблеми с простатата.
Причините за тази връзка се крият в това, че простатната жлеза е силно зависима от цинка по отношение на поддържането на здравето и нормалното си функциониране. Цинкът допринася за доброто състояние на жлезистата тъкан, подобрява производството на семенна течност, повишава количеството и подвижността на сперматозоидите. При нормални нива цинкът контролира процесите на трансформация на тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ) – многократно по-активна форма на хормона, натрупването на която води до уголемяване на простатата. Освен проблеми с простатата, прекомерното преобразуване на тестостерон в ДХТ се разглежда и като основна причина за оплешивяването при мъжете. Ключовата роля на цинка в регулацията на този процес за пореден път демонстрира колко важен е този микроелемент за мъжкото здраве.

За успешно решаване на проблемите с простатата

В заключение ще посочим, че уголемената простата е състояние, което може да се овладее и не би трябвало да стресира мъжете. За целта е необходимо да се действа в две посоки:

– редовно да се приемат храни, богати на цинк, така че концентрациите му в мъжкия организъм да се поддържат високи и да се избегне цинков дефицит. В следваща публикация ще посочим най-достъпните хранителни продукти, богати на цинк.

– второто важно условие за решаване на проблемите с простатата е приемът на продукти, които да допринасят за нормализиране на размерите й. В тази връзка редица специалисти и проучвания посочват ефективността на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Този продукт съдържа оптимално количество екстракт от Сао палмето – природен катетър, който облекчава трудното уриниране, нормализира размерите на увеличената простата и помага на всеки мъж да запази сексуалните и другите си чисто мъжки функции.

borola