Увеличена простата – любопитни въпроси

Статистиката сочи, че българските мъже не са никак склонни да ходят на лекар при проблеми с половата система като например увеличение на простатата. Въпроси, свързани с този проблем обаче със сигурност много от представителите на силния пол са си задавали поне веднъж в живота.

Нека видим кои са тези въпроси?

Какво представлява увеличената простата (доброкачествена хиперплазия на простатата)?

Това е едно от най-разпространените заболявания на простатната жлеза. Увеличената простата притиска пикочния канал, като така създава сериозно неудобство на мъжа по време на уриниране. Вследствие на стеснената уретра се стига до редица оплаквания. Такива са честото събуждане през нощта поради необходимост от уриниране, многократна нужда от използване на тоалетна, когато мъжът е навън и др. Това е и причината проблемът с увеличената простата да засяга не само мъжете, но и техните семейства. Той се проявява при представителите на силния пол на средна и напреднала възраст. Около 30% от тях страдат от тежки симптоми на заболяването. Според специалисти почти 60% от българските мъже с увеличена простата чакат до последния момент преди да потърсят лекарска помощ. Повече от 2/3 от тях безуспешно се самолекуват.

Защо толкова малка част от мъжете, страдащи от увеличена простата търсят помощ от специалист?

Основната причина за това е, че мъжете изпитват сериозни притеснения и нямат навика да обсъждат с непознат един толкова деликатен проблем.

Защо самолечението на увеличената простата не води до разрешаване на проблема?

Масово практикуваното от мъжете самолечение е изключително опасно. В основата му обикновено стоят насадените от рекламите в различните видове медии препарати, които обещават да се справят окончателно с проблема. Още едно “предимство”, подтикващо мъжете към самолечение е, че тези препарати могат да се закупят без лекарско предписание. Вследствие на употребата им обаче проблемът се задълбочава и посещението при специалист става крайно наложително.

Кой продукт препоръчват специалистите за ефективно лечение на увеличената простата?

Той се нарича Простабор Форте / Prostabor® Forte. Продуктът съдържа екстракт от плодовете на растението Сао палмето. Повече от сто години то се използва от американската традиционна медицина за овладяване на проблемите, свързани с пикочния мехур, уретрата и простатата.

borola