Уголемена простата е сред най-често срещаните здравословни проблеми сред възрастните мъже. Причината се крие в чисто анатомични особености. Покрай простатата преминава уретрата, която провежда урината от пикочния мехур за изхвърляне от тялото. Поради това проблеми с уринирането са сред основните оплаквания и симптоми на увеличена простата.

Основните симптоми, които насочват към уголемена простата

Това са:

Разглеждат се три основни причини за увеличаване размерите на простатната жлеза.

Какво най-често води до уголемяване на простатата?

Доброкачествена хиперплазия на простатата: това състояние настъпва естествено с хода на възрастта. Счита се, че е последствие от преобразуването на мъжкия полов хормон тестостерон в производната му форма дихидротестостерон. Той се натрупва в простатата и увеличава размерите й. Доброкачествена хиперплазия е най-честата причина за нарастване на жлезата и нерядко състоянието се означава като уголемена простата.

Рак на простатата: доброкачествената хиперплазия на простатата не води до структурни изменения на други органи. Това обаче не важи за рака на простатата, който може да мигрира (метастазира) в други органи. Симптомите на двете състояния се припокриват, а за справяне с рак на простатата е много важно ранното диагностициране. Затова при първи симптоми от ключово значение е консултирането с лекар.

Простатит (възпалена простата): той обикновено е резултат от навлизането в уринарния тракт на бактерии от родовете ешерихия, протеус, псевдомонас или клебсиела. Най-често те причиняват уринарна инфекция (цистит, уретрит) но мигрирането им до простатата предизвиква възпаление и уголемяване на жлезата.

Мерки за справяне с уголемената простата

Според причината, довела до уголемена простата, подходът за лечение е различен и се определя задължително от лекар.

При уголемяване на простатата, причинено от доброкачествена хиперплазия или простатит, може да се разчита на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Този природен продукт съдържа оптимално количество екстракт от Сао палмето. Той потиска реакциите, които нарушават баланса на тестостерона в мъжкия организъм и помага за трайно нормализиране на размерите на простатата.

borola