доброкачествена хиперплазия на простатата

Доброкачествена хиперплазия на простатата е хронично прогресиращо заболяване, което се проявява със смущения в уринирането. Всяка година в България се регистрират около 10 000 нови случая на болестта. Основната група диагностицирани са мъже над 50-годишна възраст. Напоследък обаче се наблюдава тенденция за подмладяване на засегнатите. Поради социалната значимост на заболяването много болници и медицински центрове у нас периодично организират безплатни урологични прегледи. Не пропускайте настоящата статия, за да разберете какви изследвания се извършават за точното поставяне на диагнозата.

Няколко думи за методите за поставяне на диагноза “доброкачествена хиперплазия на простатата”

Съвременната диагноза на това състояние се извършва чрез няколко основни метода на изследване, предложени от Международния консенсусен комитет през 1997 г. в Париж и възприети от Европейската асоциация по урология. Те са класифицирани в отделни групи и са разделени на задължителни, препоръчителни, възможни и други методи на изследване. Последните не са задължителни за рутинна оценка на пациенти с доброкачествено уголемена простата.

Задължителни методи за диагностициране на доброкачествена хиперплазия на простатата

Анамнеза

Анамнезата е отправна точка за поставянето на правилна диагноза. Чрез нея се прави адекватен и щателен медицински разпит на пациентите.

Международен простатно-симптоматичен индекс

За правилното поставяне на диагнозата “доброкачествена хиперплазия на простатата” се използва т.нар. Международен простатно-симптоматичен индекс (IPSS). Това е въпросник, който се попълва самостоятелно от всеки пациент и помага да се направи оценка на характерни за състоянието симптоми като:

 • учестено уриниране
 • нощно уриниране
 • затруднено и болезнено уриниране
 • позиви за незабавно уриниране
 • невъзможност за задържане на урината

В случай че диагнозата бъде потвърдена на засегнатия се назначава адекватно лечение. Впоследствие Международният простатно-симптоматичен индекс се използва за оценка на ефективността от проведената терапия.

Дигитално ректално изследване

Това изследване, познато още като ректално туширане, е от съществена важност за диагностициране на уголемена простатата при мъжете. При него лекарят определя чрез палпация състоянието на простатната жлеза, като взема предвид нейната:

 • големина
 • форма
 • консистенция
 • отношение спрямо съседните тъкани и органи
 • симетричност

Изследване на урина

Урината се изследва чрез експресни тестове и определяне на уринния седимент след центрофугиране, като се търсят патологични отклонения.

Допълнителни изследвания

Във връзка с диагнозата доброкачествена хиперплазия на простатата обикновено се провеждат следните допълнителни изследвания:

 • Ехография
 • Венозна урография
 • Компютърна томография или магнитен резонанс

Кръвна картина

Резултатите от изследванията на кръвта дават ценна информация на уролозите за нивото на простатно-специфичния антиген (PSA) в организма на пациента. Високите стойности на този маркер насочват към различни проблеми с простатата като:

 • простатит
 • доброкачествена простатна хиперплазия
 • злокачествено заболяване на простатата

Цистоскопия

Зад този термин се крие урологично изследване, което се осъществява с помощта на цитоскоп – специален уред, снабден с оптична система, който се вкарва през уретрата. Това позволява директен преглед на уретрата, пикочния мехур, триъгълникът на пикочния мехур и шийката на мехура. Методът помага за визуализиране на уголемена простата.

Урофлоуметрия

Това е високотехнологично урологично изследване, което дава важна информация за количеството отделена урина, времето, нужно за нейното отделяне и скоростта, с която тя се отделя. По правило слабата струя на урината е предпоставка за уголемена простата.

А след диагностициране на доброкачествена простатна хиперплазия, накъде?

Ако диагнозата “доброкачествена хиперплазия на простатата” бъде потвърдена опитният специалист ще насочи пациента към подходящо и щадящо средство. Доказано ефективен природен продукт за овладяване симптомите на уголемена простата е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Благодарение на висококачествения екстракт от плодовете на Сао Палмето този природен дар потиска ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони и водят до увеличаване на простатата. В резултат развитието на възпалителния процес спира и отока на простатната жлеза спада.

Огромна роля за ефективността на Простабор Форте имат иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага активната съставка. Те позволяват на активното вещество да започне да действа моментално, щом попадне в мъжкия организъм. Освен това способстват за неговото по-бързо и цялостно усвояване.

Простабор Форте има отлична поносимост и е напълно безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори след продължителна употреба. Не повлиява качество на сексуалния живот.

borola