Макар да се среща по-често при жени, свръхактивен пикочен мехур е урологично състояние, което засяга и поне 30% от мъжете. Когато засегнатият мъж е над 40-годишна възраст, разпознаването на проблема и поставянето на точна диагноза често е затруднено. Причина за това е фактът, че симптоматиката при свръхактивен пикочен мехур често се припокрива с тази, характерна за уголемената простата. Важно е да се отбележи, че това са 2 различни медицински състояния и разграничаването им е важно за по-бързото им и успешно овладяване.

Свръхактивен пикочен мехур – симптоми

Ще разгледаме симптомите на свръхактивен пикочен мехур от 2 гледни точки – такива, които се припокриват с тези при уголемена простата, и такива, които са отличителни само за свръхактивния пикочен мехур.
Симптоми, припокриващи се с тези при уголемена простата: Част от причините двете състояния често да бъдат обърквани и диагностицирането им да е трудно са общите симптоми, които включват:

Посочените са трите най-чести симптоми на уголемена простата. Състоянието се среща много по-често, отколкото свръхактивният пикочен мехур, особено сред мъжете над 45-50-годишна възраст. Това е причина диагнозата “уголемена простата”да се поставя много по-често на база на посочените симптоми.
За да се намали риска от погрешно диагностициране, трябва да се проследи за наличие на още няколко симптоми, които са по-типични за свръхактивен пикочен мехур. Те включват:

  • продължително уриниране, в повечето случаи със силна и плътна струя (при уголемена простата уринирането обикновено е със слаба струя или на капки)
  • зачестяване на позивите за уриниране при стрес и повишено психическо натоварване
  • най-важната отличителна черта на свръхактивният пикочен мехур е липсата на парене, сърбеж или друга форма на дискомфорт по време на уриниране. При уголемена простата тези оплаквания са налице в голяма част от случаите.

Специфики при лечението на свръхактивен пикочен мехур и при уголемена простата

За лечение на свръхактивен пикочен мехур често се разчита на прием на мускулни релаксанти, които да регулират свиването на гладката мускулатура в стената на мехура. Те може да се допълнят от прием на продукти, балансиращи неврологичните процеси, които регулират дейността на мехура. В допълнение може да се назначат и някои техники за заздравяване мускулатурата на мехура. Назначаването на лечението зависи изцяло от преценката на лекуващия лекар.

В случаите, когато симптоматиката на свръхактивния пикочен мехур е допълнително усложнена и от проблеми с простата, може да се разчита на природни и безопасни продукти, нормализиращи размерите на жлезата. Водещ такъв продукт е Простабор Форте / Prostabor® Forte, съдържащ оптимални дози екстракт от Сао палмето.

Простабор Форте намалява възпалението на простатата и регулира ензимните системи, които нарушават хормоналния баланс и провокират уголемяване на жлезата. Дългосрочният прием на продукта помага за трайно разрешаване на проблемите с простатата, овладяване на придружаващата симптоматика и справяне с проблемите с уринирането.

borola