Клинично проучване показва, че мъжете, които страдат от оплешивяване, са изправени пред повишен риск от поява на проблеми с простатата. Важно е да се уточни, че по-висок е рискът при мъжете, при които оплешивяването е явно още в по-ранна възраст (преди да са навършили 35 години). С напредване на възрастта рискът от проблеми с простатата естествено нараства, за което оредяването на косата няма толкова силно директно влияние, за сметка на други възрастово асоциирани промени в мъжкия организъм.

Според статистически данни днес около 55% от мъжете до 35-годишна възраст имат някаква форма на оплешивяване. При мъжете над 50-годишна възраст процентът на тези с прогресивно оредяваща коса надвишава 80%. Това означава, че данните от посоченото проучване трябва да насочат огромен брой мъже към профилактични прегледи на простатата за навременно откриване на евентуални проблеми.

Оплешивяване и проблеми с простатата – какво ги свързва?

Проследяването на състоянието на 40 хиляди мъже в САЩ дава интересни данни за връзката между оплешивяването и проблемите с простатата. Подбрани са мъже между 45- и 70-годишна възраст и след няколкогодишно проследяване на състоянието им е установено, че рискът от проблеми с простата при тези от тях, които страдали от оплешивяване, е с около 40% по-висок от нормалния.

Според учените свързващото звено между двата проблема е нивото на мъжкия полов хормон тестостерон.

Счита се, че при трайно високи нива на тестостерона в мъжкия организъм той кумулативно се натрупва в кожата и космените фоликули по темето и в зоната около фонтанелата загиват. Респективно косата в тези зони на главата оредява и е налице видимо оплешивяване. От друга страна, наднормено високите нива на тестостерона се асоциират и с някои от водещите проблеми с простатата. Според учените прекомерното натрупване на дихидротестостерон в жлезата е водеща причина за нейното уголемяване. Дихидротестостеронът е производно на тестостерона, което се образува във високи дози при повишени нива на половия хормон. Така, пряко и косвено, високият тестостерон, особено в по-млада възраст, може да доведе едновременно до оплешивяване и до уголемяване на простатата при мъжете.

Важно е да се отбележи, че посоченото клинично проучване открива връзка между оплешивяването и проблемите с простатата при мъжете, но не доказва, че първият проблем задължително провокира появата на втория. Въпреки това превантивните грижи за простатата при мъже с оредяваща коса никога не биха били излишни, особено с напредване на възрастта им.

Превантивна и активна грижа при уголемена и възпалена простата

Доказано е, че екстрактът от Сао палмето потиска ензимните процеси, които нарушават баланса на половите хормони в мъжкия организъм. Редовният прием на екстракт от Сао палмето може да помогне за намаляване количеството на дихидротестостерона, да профилактира уголемяването на простатата и активно да подпомогне намаляването на размерите на жлезата.

Природният продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte съдържа високо количество висококачествен стандартизиран екстракт от Сао палмето с доказана ефективност при проблеми с простатата. Клиничните проучвания показват, че приемът на Простабор Форте има съпоставимо висок ефект спрямо този на синтетичните лекарства за уголемена простата и простатит. Простабор Форте е изцяло природно и безопасно средство за профилактика и допълващо лечение на проблеми с простатата при мъжете.

borola