простатно-специфичен антиген

Т.нар. простатно-специфичен антиген (PSA) е субстанция, синтезирана от специални клетки в простатата. Отделя се в семенната течност и има основна роля за поддържане течливостта й след еякулация и подсигуряване подвижността на сперматозоидите. Много малка част от секретирания простатно-специфичен антиген преминава в кръвта. Именно кръвните му нива са важен показател при изследване състоянието на простатата. Определена е стандартна норма за PSA, спрямо която се преценява рискът от различни проблеми с простатата.

Простатно-специфичен антиген (PSA) – норма

Нормалните референтни стойности на простатно-специфичен антиген са тези под 4 нгр/мл (нанограма на милилитър кръв). Стойности над нормалните се разглеждат като симптом на различни проблеми с простатата, най-вече:

  • карцином
  • възпаление
  • уголемяване на простатата

Това са трите най-чести причини за повишаване стойностите на PSA в кръвта. Важно е изследването на PSA да се прави поне 24 часа след последната еякулация, защото в по-ранен момент стойностите му са естествено повишени и не показват наличие на проблеми с простатата.

Според много проучвания стойностите на простатно-специфичен антиген се повишават плавно с напредването на възрастта на мъжете. Установено е например, че при мъже над 60-годишна възраст и стойности на PSA над 4 нгр/мл може да не са признак на простатно заболяване. Все пак установяването на стойности под горната граница е сериозен показател, показващ здрава и функционална простата във всяка възраст. В последните години дори се отчита тенденция при мъже под 40-годишна възраст PSA-нормата да се снижава и за безопасни да се считат стойности под 3 нгр/мл.

Особености при отчитане на простатно-специфичния антиген

Проследяването на простатно-специфичния антиген е основен маркер за установяване състоянието на простатата, важна част от профилактичните изследвания при мъжете около и над средна възраст. Важно е да се отбележи обаче, че само лекар специалист може да прецени доколко опасни са повишените стойности на PSA. В много случаи дори при високи негови стойности не се касае за сериозни проблеми с простатата.

При установяване на високи нива на PSA от първостепенна важност е да се установи точната причина за това. При диагностициране на простатит или доброкачествено уголемена простата овладяването на проблема води до бързо нормализиране стойностите на простатно-специфичния антиген.

За успешно и безопасно справяне с простатит и уголемяване на простатата може да се разчита на изцяло природни продукти като Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той съдържа високо количество стандартизиран екстракт от Сао палмето, който намалява възпалението и отока, а оттам и размерите на простатата. Простабор Форте е комплексно средство за овладяване на проблемите с жлезата и едно от подходящите решения в случаите на високи стойности на простатно-специфичен антиген.

borola