диета при простатит

Много мъже подценяват позитивния ефект на правилното хранене по време на лечение на простатит (възпаление на простатата). Оказва се обаче, че придържането към рационална диета при простатит може да подобри значително резултатите от лечението, особено при хроничен простатит.

Факт е, че някои хранителни продукти, особено тези, действащи като алергени, може да провокират възпалителни реакции, които да влошат простатита или да затруднят лечението му. Ще посочим някои от тези продукти, които е добре да отпаднат от диетата при простатит. В допълнение ще посочим и основните групи храни, които се препоръчват за редовен прием при възпаление на простатата.

Диета при простатит. Храни, които да избягвате

Продуктите, които може да влошат симптомите и да затруднят лечението на простатит включват:

  • пикантни храни
  • люти чушки
  • кисели продукти (оцет, туршии, сосове, дресинги)
  • житни храни с високо съдържание на глутен
  • кофеинови напитки

Изключително важно е хората с хранителни алергии да избягват продуктите, към които са алергични. Избягването на подобни продукти при простатит се препоръчва дори и при неалергични мъже. Сред най-алергенните хранителни продукти, които може да влошат възпалителните реакции при простатит, попадат: ядките, захарните изделия с високи дози подсладители, яйцата, млечните изделия, шоколада.

Диета при простатит. Препоръчителни храни

Важно е към диетата при простатит да бъдат добавени хранителни продукти, които намаляват възпалението и допринасят за общото здраве на организма. Популярната средиземноморска диета е първи избор на уролозите като препоръчителен хранителен режим за пациенти с простатит.

Препоръчително е по-голямата част от приеманата храна при простатит да се състои от:

  • зеленчуци, особено коприва и други зелени листни продукти
  • плодове, по възможност по-нискокиселинни
  • белтъчни продукти, по възможност от растителен или рибен произход
  • храни, богати на фибри и омега-3 мастни киселини

От съществена важност е диетата при простатит, както и при уголемена простата, да осигурява оптимални количества цинк. Затова е добре да се приемат редовно и храни, богати на цинк.

Лечение на простатит, допълнено с диета, за по-бърз ефект

Рационалната диета при простатит е удачно допълнение към всеки лечебен подход. Оптимални резултати може да се постигнат, когато успоредно с диетата се приемат и природни продукти.

Отдавна е известно позитивното влияние на екстракта от Сао палмето за намаляване на възпалението и редуциране на отока и размерите на простатата. С включения в състава му висококачествен екстракт от Сао палмето, природният продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte се превръща във все по-популярно допълващо средство за лечение на простатит и доброкачествено уголемена простата.

Простабор Форте е с научно доказана ефективност, съизмерима с тази на синтетичните лекарства за простата. Приемът му при простатит показва позитивни резултати още в рамките на първите седмици.

borola