Простатен специфичен антиген

Простатно специфичен антиген (PSA) е протеин, който се произвежда от простатната жлеза при мъжете. Повишените нива на този протеин сигнализират за проблеми с простатата и възможен риск от развитие на простатит и уголемена простата. Съответно ниските нива на PSA са сигурна индикация за добро здраве на жлезата.

Но повишените нива на простатно специфичния антиген могат да се асоциират и с други проблеми, които не засягат здравето на простата. Такива са реакция от определени медикаменти, инфекция на уринарния тракт, скорошна катетеризация или еякулация или увреждане на жлезата, вследствие на спортна травма или напредване на възрастта.

Пет ефективни метода за понижаване нивата на простатен специфичен антиген и здрава простата

1. Плодове и зеленчуци

Въпреки че някои хормони въздействат върху простатата, един от тях има най-сериозно отражение. Това е дихидротестостерон (DHT), който провокира възпаление и уголемяване на жлезата. Определени храни съдържат субстанции, които по естествен път възпрепятстват производството на DHT. Една от тези субстанции е ликопенът, който се среща в моркови, манго, диня и домати.

2. Ядки

Други вещества, които възпрепятстват производството на хормона дихидротестостерон, се намират и в ядките. Едното от тях е L-лизин – аминокиселина, която не се произвежда в тялото и затова е необходимо да се приема от външни източници. Съдържа се в бадеми, фъстъци, пекан и орехи. Другото е минералът цинк, който се съдържа основно в кашуто. Тези две вещества са достатъчно добра причина да включите някои от тези ядки в ежедневното си меню.

3. Нар

Независимо дали е под формата на прясно изстискан сок, директно от плода или чрез прием на екстракт от нар, уверете се че този сочен и полезен плод присъства редовно в менюто ви.
Изследване, проведено от Джон Хопкинс доказва, че този плод, богат на фитонутриенти, може да понижи нивата на простатно специфичния антиген.

4. Повече движение

Редовната физическа активност също намалява нивата на простатно специфичния агент. Препоръчва се както аеробно натоварване, като ходене, тичане и каране на колело, така и някои анаеробни силови тренировки, които заздравяват и тонизират мускулите.

5. Ограничете приема на протеини от животински произход

Месото от птици и едри животни, както и млечните продукти, са храни, богати на протеини. Консумацията на голямо количество протеин стимулира освобождаването на т.нар. инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1). Когато се приема голямо количество от тези храни, тялото произвежда големи дози от този фактор, което допринася за уголемяване на простатата и повишаване нивата на простатно специфичния антиген.

Природно средство срещу проблеми с простатата

Едно от най-ефективните средства срещу доброкачествена хиперплазия (уголемена простата) и проблеми като трудно уриниране е природният продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Ефикасното му действие се дължи на висококачествен екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс), чието основно действие е да потиска ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони, което е и основната причина за увеличаване размера на простатата.

borola