Мъжките проблеми с простатата са сред нещата, които е много по-лесно да предотвратиш, отколкото да преодолееш. Периодичният преглед на простатата е начин, чрез който всеки мъж може да си помогне и да избегне тяхната поява. Кой и кога обаче трябва да си прави такъв преглед?

Преглед на простатата – важно за всеки зрял мъж

Простатната жлеза започва да нараства по време на половото съзряване на момчетата през пубертета. С достигане на зряла възраст тя вече е нарастнала до размерите на орех, разполагайки се като пръстен около уретрата на мъжа, малко под пикочния му мехур. След пубертета с напредване на възрастта се отчита и прогресия на размерите на простатата.

Профилактичният преглед на простатата се налага основно поради ползите от проследяване на състоянието й и възможността увеличението да бъде установено на етап, когато все още не е предизвикало характерните симптоми като:

– трудно и често уриниране, включително нощем

– невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур и др.

Кога става задължителен периодичния преглед на простатата?

Колкото по-възрастен става мъжа, толкова вероятността да има увеличена простата става по-голяма, независимо дали са налице симптоми или не. Счита се, че навършването на 45-годишна възраст е време, когато всеки мъж трябва да потърси уролог и да си направи такъв преглед. Добре е да се отбележи, че установяването на доброкачествена хиперплазия на простатата (уголемена простата) и започване на лечение не означава, че по-нататъшни прегледи не са необходими. Именно мъжете с уголемена простатна жлеза, независимо от възрастта им, трябва най-често да се подлагат на преглед на простатата.

По данни на урологични издания у нас, българските мъже нямат навика да се подлагат на периодичен превантивен преглед на простатата, а към лекар се обръщат едва след поява на някои от характерните за уголемена простата симптоми. Промяната на тази тенденция се счита за ключова за предотвратяване не само на проблемите с жлезата, но и на различните техни усложнения.

За справяне с уголемена простата – важна информация за всеки мъж

Всеки мъж, изпитващ характерните за увеличена простата симптоми, както и мъжете, при които оплаквания няма, но е регистрирана уголемена простата, е добре да се погрижат за нормализиране на нейните размери. Абсолютно безвредно и същевременно ефективно решение предлага приемът на природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte.

 

borola