Колкото и малка да е по размери, простатата е интегрирана и незаменима част от мъжката полова система. Разположението й в тялото обаче е такова, че я превръща в потенциална бариера пред нормалното функциониране на отделителната система при мъжете. При състоянието, известно като хиперплазия на простатата (уголемена простата), се наблюдава притискане на уретрата, при което се затруднява преминаването на урината през нея.

Уголемена простата – едно често срещано състояние при възрастните мъже

Нарастването размерите на простатата е естествено състояние, което се среща при преобладващата част от мъжете над 50-годишна възраст. Характерните за уголемена простата симптоми, от които се оплакват въпросните мъже, включват:

често уриниране

– трудно уриниране

– невъзможност за пълно изпразване на мехура

– слаба струя на урината и др.

Тези симптоми са широко дискутирани. Това, което по-рядко се споменава е фактът, че мъжете, страдащи от проблеми с простатата, са застрашени и от бъбречни проблеми. Притискането на уретрата от уголемената простата е сериозен рисков фактор за развитие на хронични проблеми с бъбреците.

Как увеличената простата нарушава бъбречните функции?

Притискането на уретрата и блокирането пътя на урината води до покачване на налягането в пикочните пътища, включително в бъбреците. Това компрометира не само оттичането на урината, но и притока на кръв към тях. Това са двата най-рискови фактора за развитие на бъбречни заболявания.

От друга страна, обструкцията на уретрата повишава риска от развитие на уроинфекция, която също може да мигрира нагоре по пикочните пътища и да засегне бъбреците.

Научните данни в подкрепа на тези зависимости

Връзката между уголемената простата и развитието на проблеми с бъбреците е подкрепена от редица изследвания. Официалният журнал на Международната асоциация по нефрология – Kidney International, публикува изследване, в което са участвали над 2 хиляди мъже с уголемена простата в напреднала фаза, при които симптоми като често и трудно уриниране са се проявявали много отчетливо. Кръвните им изследвания са показали наличие на бъбречно увреждане при болшинството от тях, а специалистите са на мнение, че именно трудностите с уринирането са основната причина за тези увреждания.

Нормализиране размерите на простатата – едно решение на два проблема при мъжете

След всичко казано дотук се оказва, че нормализирането размерите на уголемената простата носи ползи не само за улесняване на уринирането, но и намалява риска от поява на проблеми с бъбреците. Как може да се постигне това?

Най-безопасният начин за овладяване на уголемената простата е чрез приема на екстракт от Сао палмето. Висококачествен стандартизиран екстракт е включен в състава на природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Продължителният прием на Простабор Форте има незаменима благоприятна роля за поддържане на здрава простата и намаляване на риска от усложнения вследствие на нейното уголемяване.

 

borola