простата

Какви са най-честите проблеми, свързани с простатата?

Простатата представлява жлеза, която обгръща уретрата – отвеждащия урината канал през мъжкия полов орган. Когато функциите на жлезата се нарушат това води до поява на смущения в процеса на уриниране и сексуални проблеми. Едно от най-честите заболявания на простатата, засягащо мъжете е уголемяването на нейните размери. Дължи се на доброкачествено разрастване на жлезния паренхим или с други думи – доброкачествена простатна хиперплазия.

Кои са храните, необходими за поддържане здравето на простатата?

Череши

Във вкусния плод се съдържат високо количество антоцианини (водноразтворими пигменти, на които плодовете дължат червения си цвят), наподобяващи ефекта на медикаменти, потискащи възпалението.

Хранителни източници, богати на селен

Селенът е микроелемент, който засилва активността на ензима глутатион пероксидаза. Той предпазва простатата от пораженията на свободните радикали и оказва благоприятен ефект върху дейността на жлезата. Храните, богати на селен са бразилски орех, който е добре да се консумира в количество не по-голямо от 2-3 ядки дневно, калмари, риба тон, сардини в олио, пържена херинга, слънчогледови семки, печена сьомга, яйчен жълтък, варени миди, чесън, гъби, домати и др. Важно е дневното количество на приетия селен да не бъде по-голямо от 400 микрограма.

Хранителни източници, богати на ликопен

Ликопенът представлява каротиноиден пигмент, който придава червен цвят на много плодове и зеленчуци. Освен това ликопенът е мощен антиоксидант, който също допринася за предотвратяване на проблемите с простатата. Храни, богати на ликопен са домати (сушени, сурови или готвени), ягоди, диня, червен и розов грейпфрут, шипка, сух магданоз и босилек, райска ябълка, пилешки черен дроб, аспержи, лют червен пипер, червено зеле и др.

Как мъжете, страдащи от доброкачествена хиперплазия на простатата да повишат благоприятния ефект от приема на тези храни?

За тази цел много специалисти препоръчват употребата на природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. В него се съдържа екстракт от плодовете на Сао палмето, за който е научно доказано, че потиска разрастването на простатната тъкан, възпалението и намалява отока. По този начин Простабор Форте предотвратява проблемите, свързани с уринирането.

borola