простата

Увеличена простата – как да я разпознаем?

Простатата е част от мъжката пикочо-полова система. Има форма на кестен и дължина около 3 см. Състои се от три дяла, които са обградени от капсула. Симптомите, характерни за увеличената простата се делят на две групи: симптоми на нарушено освобождаване на пикочния мехур и такива, свързани с нарушеното съхранение на урината.
Симптомите от първата група са затруднено уриниране, слаба уринна струя, прекъсване на струята, необходимост от полагане на усилия за освобождаване на мехура, усещане за непълно изпразване на мехура.
Сред симптомите, свързани с нарушеното съхранение на урината са често уриниране, парене по време на акта на уриниране, неотложни позиви и нощно уриниране.
В много от случаите пациентите не подозират за съществуването на увеличената простата, докато не започнат да страдат от трудности, свързани с уринирането.

Какви са начините за диагностициране на увеличената простата?

Всеки специалист може да постави диагнозата доброкачествено уголемяване на простатата след:

Изслушване на оплакванията на пациента

Ректално туширане

Това е лесен и ефективен метод за оценяване на размера, твърдостта, еластичността, разрастването на простатата и др.

Венозна урография

По венозен път в тялото на пациентите се влива безвредно вещество, което след това се отделя от бъбреците. След това се прави рентгенова снимка на отделителната система. Разпределянето на това вещество в пикочните пътища помага на специалиста да установи дали те функционират нормално, налично ли е запушване, какво е местоположението му и каква е степента му.

Ехография

Ехографията представлява изследване на простатната жлеза с ултразвук, целящо да определи нейната форма, големина, степен на разрастване. Ехографията на простатата се извършва по три начина – през правото черво, през корема или през уретрата.

Уродинамично изследване

Това е метод за измерване наличието на остатъчна урина след изпразване на пикочния мехур и силата на урината с помощта на специална апаратура.

Кои са най-често използваните средства за лечение на увеличената простата?

Обикновено за лечение на проблема се препоръчват синтетични и природни продукти. Вследствие на употребата на синтетични такива често се стига до появата на нежелани ефекти. За разлика от тях природните продукти имат множество благоприятни ефекти. Широко употребяван природен продукт за овладяване на проблема увеличена простата е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Благодарение на действието на активната си съставка – екстракт от плодовете на растението Сао палмето, продуктът редуцира задържането на урината, повлиява възпалението на пикочния мехур, простатата и уретрата и потиска разрастването на простатната тъкан.

borola