Увеличена простата – възпалителни и обструктивни симптоми

Увеличена простата – какво трябва да знаем?

Простатната жлеза се състои от две части – периферна, която изгражда простатната жлеза и периуретрална, която е разположена около уретрата. Увеличение на простатата (аденом на простатната жлеза или доброкачествена хиперплазия) се наблюдава при разрастване на периуретралната жлезиста част. Вследствие на това обемът на простатата нараства прогресивно и от считаните за нормални 20 куб.см е напълно възможно да достигне до над 100 куб.см. Увеличената простата не бива да се бърка с рака на простатата, който е съвсем различно заболяване, при което не се наблюдават каквито и да било симптоми.

Кои са основните причини за увеличената простата?

Увеличаването на простатата е резултат от напредването на възрастта и повишената концентрация на хормона 5 – алфа-дихидротестостерон (дериват на тестостерона). Доказано е, че неговото количество в тялото на мъжете с увеличена простата е по-високо в сравнение с останалите мъже.

Кои са основните последствия, до които увеличената простата води и колко вида симптоми на заболяването познаваме?

Увеличената простата причинява стеснение и притискане на уретрата, преминаваща през нея. Това води до възникване на т.нар. обструктивни симптоми, или с други думи такива, които са свързани с освобождаването на пикочния мехур. Кои са те?

– Прекъсване на струята по време на процеса на уриниране

– Уриниране със забавено начало – в повечето случаи мъжът не започва да уринира веднага. Симптомът се наблюдава най-вече през сутрешните часове, след събуждане и ставане от сън.

– Слаба струя на урината – възможно е струята да бъде по-тънка от обичайното.

– Наличие на остатъчна урина – след приключване на уринирането мъжът има усещането, че не е изпразнил напълно пикочния си мехур, вследствие на което след 10-15 минути се появява нов позив за уриниране. Урината, която остава в мехура понякога може да достигне количества от 200-300 мл, а понякога и да надхвърли 1000 мл.

– Задържане на урината – този симптом е свързан с невъзможност за самостоятелно освобождаване на пикочния мехур и настъпва с увеличеното количество на остатъчната урина.

Друг вид симптоми за увеличена простата са възпалителните:

– Нощно уриниране

– Зачестяване на позивите за уриниране – обикновено вследствие на този симптом мъжът уринира на интервали, които са по-малки от два часа.

Според специалисти не всички изброени симптоми се наблюдават при всеки пациент. При някои мъже се срещат предимно обструктивните симптоми, а при други – възпалителните.

Кое е препоръчваното от много специалисти средство за увеличена простата?

То се нарича Простабор Форте / Prostabor® Forte. Простабор Форте съдържа екстракт от плодовете на Сао палмето, за който е доказано, че потиска разрастването на простатната тъкан, редуцира възпалението и отока и намалява оплакванията, причинени от увеличената простата.

borola