уголемена простата

Много от здравословните проблеми се дължат на нездравословно хранене. Различните проблеми с простатата обаче не са сред тях. Нарастването размерите на простатната жлеза е неизбежен процес, дължащ се на естествени изменения в мъжкия организъм. И макар те да не са последствие от методите на хранене на мъжа, то придържането към специфична и здравословна диета може да допринесе за успешното справяне с уголемена простата.

Уголемена простата – симптоми

Простатата е единственият орган в мъжкото тяло, които продължава да расте през целия живот на мъжа. Нарастването на размерите й обаче носи негативни последствия, защото води до притискане на уретрата и затруднява преминаването на урината по нея. Сред насочващите към уголемена простата симптоми се открояват:

– често и трудно уриниране

– чести позиви за уриниране нощем (ноктурия)

– слаба струя на урината и невъзможност за извеждане на цялото количество урина от пикочния мехур

Препоръчителна диета при уголемена простата и други проблеми с простатата

Според всеобщото мнение на специалистите, хиперплазия на простатата е състояние, което може да бъде овладяно успешно и трябва да буди притеснения у мъжете само дотолкова, доколкото симптомите му временно влошават начина на живот на засегнатите. За успешно справяне с тези симптоми и за нормализиране размерите на жлезата се препоръчва придържане към следния хранителен режим:

– прием на пресни плодове и зеленчуци, най-вече такива с ярки цветове, богати на антиоксиданти

– замяна на тестените храни от бяло брашно с такива от пълнозърнести култури

– замяна на протеините от животински произход с такива от растителен. Това ще рече, че част от консумираното червено свинско и говеждо месо трябва да бъде заменено с риба и пилешко месо без кожа. В допълнение белтъчини може да се набавят от яйца и бобови растения например.

– намаляване приема на процесирани храни, богати на добавени захари и трансмазнини

– намаляване приема на солени храни

– повишен прием на храни, богати на цинк

Допълнителна природна грижа за простатата

За успешно справяне с уголемената простата рационалното хранене трябва да бъде допълнено от прием на продукти, които действат за намаляване на възпалението в жлезата и нормализиране на нейните размери. Такъв продукт с изцяло природен състав е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той съдържа стандартизиран екстракт от Сао палмето, често наричан природен катетър, поради способността си да намалява размерите на простатата и да улеснява уринирането след няколкомесечен прием.

 

borola