уголемена простата

Международен екип от независими лекари е изготвил списък с най-често срещаните въпроси, задавани от мъжете с уголемена простата и е отговорил на тях. За да помогнем на всички, страдащи от трудно уриниране, ноктурия, слаба струя на урината и други симптоми на уголемена простата, представяме този списък.

Какво означава уголемена простата или доброкачествена хиперплазия на простатата?

Уголемяването на простатата, известно и като доброкачествена хиперплазия на простатата е състояние, при което се наблюдава прекомерно увеличаване броя на клетките в жлезата. Тази особеност отличава хиперплазията от термина “хипертрофия”, при която е налице нарастване размера на клетките, но не и на техния брой.

Защо нараства размерът на простатната жлеза?

Нормално в живота на всеки мъж се преминава през 2 естествени етапа на уголемяване на простатата:

– първият етап е през пубертета, когато размерите на жлезата се удвояват

– вторият етап започва около 30-тата година на мъжа и продължава през целия му живот

Причините за поява на уголемена простата са свързани с естествените флуктуации в секрецията на мъжкия полов хормон тестостерон и с процесите на трансформирането му в дихидротестостерон.

Какви са характерните симптоми при уголемяване на простатата?

Процесите на непрекъснато нарастване размерите на жлезата при зрелите мъже водят до момент, в който увеличената простата притиска преминаващата през нея уретра и блокира потока на урината. Времето, за което жлезата нараства толкова, че да притисне уретрата е дълго. Ето защо много мъже имат увеличена простата, но липсват симптоми. Когато такива се появят, в болшинството от случаите са налице следните оплаквания:

– невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур

– задържане на урина в него

– трудно уриниране

ноктурия (позиви за често уриниране нощем)

– слаба струя на урината

– инконтиненция (невъзможност за “стискане” и неволно изпускане на урина)

Как се диагностицира уголемена простата?

Обикновено за поставяне на диагноза хиперплазия на простатата е достатъчна едновременната поява на няколко от горепосочените симптоми. За ясно разграничаване от другите възможни проблеми с простатата обаче е необходимо и допълнително изследване. Най-често се разчита на:

– изследване за нивата на простата специфичен антиген (ПСА) в кръвта

– биопсия на простатата за елиминиране на вероятността от рак на простатата

– трансректален ултразвук (ехография) и др.

Най-важното при уголемена простата – лечение

За спиране прогресията на проблема и за нормализиране размера на простатата може да се предприемат няколко леснодостъпни мерки:

– избягване приема на лекарства, които влошават дейността на простатата, например антихистамини, деконгестанти, както и на продукти, богати на кофеин

– придържане към здравословна диета (грижите за простатата изискват прием на храни, богати на цинк)

– прием на естествени и безвредни продукти с благоприятен ефект върху простатата. Сред предлаганите у нас продукти с подобен ефект е Простабор Форте / Prostabor® Forte, съдържащ 320 мг висококачествен екстракт от Сао Палмето.

 

borola