уголемена простата

Простатата е орган в мъжката полова система с голямо значение и важни функции. За най-голям недостатък се приема фактът, че с напредване на възрастта размерът ѝ започва да нараства и това създава известни проблеми и неудобства за представителите на силния пол, най-вече изразяващи се в призиви за често и затруднено уриниране.

Каква е връзката между уголемена простата и сексуалния живот при мъжете?

Уголемена простата, позната още като доброкачествена простатна хиперплазия и еректилна дисфункция са два отделни проблема. Общото между тях е, че се влошават с течение на времето и с напредване на възрастта, но единият създава проблеми в тоалетната, а другият – в спалнята.

Но в действителност съществува връзка между двете състояния

Доброкачествена хиперплазия на простатата се наблюдава, когато простатната жлеза увеличи размера си. Това е естествен процес, който започва да създава проблеми най-вече на мъже след 45 годишна възраст.

Еректилна дисфункция, от друга страна, се изразява в неспособност за задържане на ерекция. Като причина се смятат различни здравословни състояния като проблеми с кръвообращението, диабет или ниски нива на хормона тестостерон. Но психологични проблеми също могат да създадат сексуална дисфункция при мъжете.

Мъжете, на които се е наложило да прибегнат до най-крайната мярка за овладяване на неотложни проблеми с простатната жлеза (хирургическа интервенция, наречена трансуретрална резекция на простатата), често изпитват сексуални смущения след интервенцията.

Този страничен ефект се нарича ретроградна еякулация, познат още като „сух оргазъм“. Наблюдава се при 50% до 75% от случаите. Отличава се с това, че по време на еякулация семенната течност вместо да се насочи по пътя си извън тялото, тя се връща в обратна посока – към пикочния мехур.

Някои лекарствени средства, използвани при доброкачествена простатна хиперплазия, могат също да възпрепятстват постигането на ерекция. Приемът на алфа-блокери, които отпускат пикочния мехур и мускулните клетки на простатата също може да доведе до влошена еректилна функция.

Сексуална активност при уголемена простата – възможно ли е?

Смята се, че определени продукти, които влияят добре на еректилната функция на мъжете, могат да облекчат до известна степен симптомите на уголемена простата. За предпочитане е те да са с натурален произход, за да нямат негативни ефекти.

Но и обратно погледнато, подходящата терапия на уголемена простата може значително да подобри сексуалния живот на мъжете. Положителен ефект се наблюдава при прием на екстракт от плодовете на Сао Палмето (Serenoa repens) – растение с отдавна признати ползи за здравето на простатата и смятано за природна алтернатива на лекарствените средства за намаляване размера на доброкачествено уголемена простата.

Вдъхновени от забележителните свойства на растението, екип от специалисти създаде природен продукт с висококачествен екстракт от плодовете на Сао Палмето.

Простабор Форте / Prostabor® Forte се отличава от другите продукти по технологията на производство и качеството на съставката. За по-ефективно и лесно усвояване капсулите са в течна, мастноразтворима форма (Solucaps®).

borola