Увеличава ли доброкачествената хиперплазия риска от поява на рак на простатата

Броят на мъжете, заболели от доброкачествена хиперплазия (уголемяване) на простатата, прогресивно нараства в по-възрастните групи. На 60-годишна възраст повече от половината мъже изпитват някои от симптомите на уголемената простата, а до достигане на 80-години повече от 80% от тях ще са развили такива симптоми. Най-важното е обаче, че 100% от мъжете във втората половина от живота си се притесняват, малко или много, от това колко сериозен е риска от развитие на рак на простата, особено онези от тях, при които тя е доброкачествено уголемена.

Данните от досегашните изследвания на тези заболявания показват, че риск от влошаване на състоянието и прерастване на хиперплазията в рак на простатата, няма. Все пак доброкачественото уголемяване и ракът на простатата се проявяват с подобни симптоми и на всички засегнати се препоръчват обстойни изследвания за установяване на точното състояние.

За да се намали до минимум рискът от развитие на по-опасното от двете заболявания – рак на простатата – и с цел по-навременното му диагностициране, ако се е развил, се препоръчват профилактични урологични прегледи на всички мъже над 50-годишна възраст. При тези от тях, при които има фамилна обремененост, проследяването на състоянието на простатната жлеза би следвало да започне и от по-рано.

Успокояващата новина за всички мъже е, че рак на простата е състояние, което се развива много рядко и протича много бавно, а навременното му диагностициране дава възможност за успешното му овладяване. Много по-често при мъже над средна възраст се диагностицира хиперплазия на простатата. За въпросните мъже има още по-успокояваща новина, защото това състояние може да се овладее успешно, без да са необходими тежки хирургични намеси. И за да се затвърди успокоението от това, че няма данни добокачественото уголемяване да води до развитие и на рак на простатата, ще допълним, че размерът на уголемената простата може успешно да бъде нормализиран с помощта на природния продукт Простабор Форте. С Простабор може спокойно да се преодолеят проблемите с уголемената простата и свързаните с нея неудобства.

borola