Какво е полезно и какво е вредно за простатата?

Според статистически данни 50% от представителите на силния пол, преминали 50-годишна възраст, са засегнати от доброкачествена хиперплазия на простатата, а при мъжете на 70, цифрата достига до 80.
Специалистите твърдят, че ако мъжете понижат употребата на мазнини и червено месо, за сметка на включването на зеленчуците в дневното си меню, ще са в много по-голяма степен защитени от доброкачествена хиперплазия на простатата.

Според мнението на други специалисти, затлъстяването, и в частност това, засягащо областта около корема, се явява като основен доказан фактор, повишаващ опасността от уголемяването й. С цел да се разбере какво е влиянието на храната върху този процес д-р Алън Кристъл от института по Онкология “Фред Хътчинсън” в Сиатъл проследява 4770 случая на мъже, незасегнати от заболяването. След 7 години при наблюдаваните хора се установява развиване на заболяването у 876 от тях.

При хората, които употребяват алкохол, честотата е с 33% по-голяма, в сравнение с тази при въздържателите. Според резултатите от изследването, употребата на червено месо дава негативен ефект върху простата, но само в случаите, когато се включва ежедневно в менюто. Според д-р Алън Кристъл придържането към здравословното хранене притежава ефект не само върху риска от доброкачествена хиперплазия на простатата, но и върху затлъстяването.

Един от продуктите, чиято консумация води до облекчаване на най-характерните симптоми при доброкачествена хиперплазия на простатата – чести позиви за уриниране, парене, болка и др. са семките от тиква. Според редица прочувания на специалисти, фитостеролите (натурални, компоненти срещани в мембраните на клетките на растенията), които се съдържат в тях, спомагат за намаляването на размерите на простатата. От друга страна употребата на семките от тиква потиска преобразуването на тестостерона в дихидротестостерон. Според специалисти, високите нива на този мъжки полов хормон водят до уголемяване на простатата. Ето защо за намаляване на риска от доброкачествено уголемяване на простатата, за всеки мъж е препоръчителна употребата на белени тиквени семки по 3 пъти, всяка седмица.

Друго средство на напълно естествена основа, подходящо за повлияване на доброкачествената хиперплазия на простатата е природния продукт Простабор Форте. Простабор Форте предотвратява нарастването на простатната тъкан и спира възпалителния процес, подобрява уринирането и влияе върху иритативните симптоми от страна на пикочния мехур. Простабор Форте е решението за всеки мъж, страдащ от доброкачествена хиперплазия на простатата.

borola