правилно хранене за здрава простата

Правилно хранене за здрава простата – ключовият фактор, който помага. В Европа около 90% от мъжете над 70 години страдат от доброкачествена простатна хиперплазия, или доброкачествено уголемяване на простатата. С течение на времето, това може да прерасне в рак на простатата. В Азия обаче, този процент е под 10%, което предполага, че причината не е генетична, а по-скоро свързана с диетата. Дали правилното хранене за здрава простата е отговорно? Ще разберем сега!

Връзката между храната и здравата простата

При заболявания често се опитваме да се възстановим чрез адаптиране на диетата си: например, такава с ниско съдържание на сол при високо кръвно налягане или с ниско съдържание на пурини при подагра. Здравословното хранене не само повишава качеството на живот, но и може да предотврати развитието на последващи заболявания.

Международни изследвания показват връзка между хранителните навици и здравето. В Азия, хората консумират по-малко нездравословни мазнини и повече фибри в сравнение с Европа. В Южна Европа, където средиземноморската диета е популярна, по-малко мъже страдат от заболявания на простатата. Това предполага, че диетата влияе върху хормоналния баланс и може да помогне за предотвратяване патологии на простатата.

Правилно хранене за здрава простата

Всъщност, здравословната диета може да предотврати заболявания на простатата и да има положителен ефект върху много хора. Ето някои препоръки относно правилно хранене за здрава простата:

  • Мазнини – средният прием на мазнини в Европа е 100 гр на ден, но той не трябва да надвишава 60-70 гр. Трябва да се избягват наситените мазнини от животински произход, които могат да увеличат риска от рак на простатата. Вместо това, приемайте ненаситени мастни киселини от растителен произход, като Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са полезни за хормоналния баланс.
  • Фибри – диета, богата на фибри, поддържа хормоналния баланс и допринася за здрава простата. Препоръчително е да се приемат около 30 гр фибри на ден чрез пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове.
  • Вторични растителни вещества – тези вещества, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, защитават клетките и намаляват риска от рак на простатата. Ежедневно трябва да се консумират три порции зеленчуци и две порции плодове.
  • Фитоестрогени – фитоестрогените, намиращи се в бобови култури, зърнени продукти и ленено семе, имат подобен на естрогена ефект и могат да намалят растежа на простатата.

Освен съвети за правилно хранене за здрава простата, ето още полезни препоръки

Да, правилното хранене за здрава простата е важно, но в комбинация с още няколко препоръки!

  • Движение и спорт – ежедневната физическа активност влияе благоприятно на простатата. Препоръчват се 2 до 3 умерени активности на седмица или 10,000 крачки на ден.
  • Нормално тегло – наднорменото тегло увеличава риска от заболявания на простатата. Поддържането на нормално тегло чрез здравословен начин на живот е от съществено значение.
  • Алкохол – той трябва да се консумира умерено. Максимум 2 алкохолни напитки на ден и поне 2 дни без алкохол седмично.
  • Пушене – то увеличава риска от рак на простатата и други заболявания. Избягването на никотина е силно препоръчително.
  • Течности – препоръчително е да се пият около 1,5 до 2 литра вода или неподсладени чайове на ден. Количеството течности трябва да се регулира според обстоятелствата.
  • Тренировка на пикочния мехур – тренирането на пикочния мехур може да помогне за укрепване на неговия капацитет и да предотврати проблеми с уринирането.

Всички горепосочени съвети допринасят за превенцията на заболяванията на простатата и за положителното протичане на съществуващите заболявания. Доверете ни се!

Освен на правилно хранене за здрава простата, заложете и на изпитания продукт

Специалистите по урология препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte като ефективно допълнение към хранителния режим за мъже с проблеми с простатата. Този напълно натурален продукт съдържа високо количество стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето, което осигурява бързо действие и максимална ефективност. Редовният му прием подобрява структурата и големината на простатната тъкан, поддържа нормалната функция на жлезата и пикочно-половата система и има положителен ефект върху сексуалната функция. Той се предлага под формата на мастноразтворими течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и пълно усвояване от организма. Също така е подходящ за дългосрочна употреба и е икономически изгоден благодарение на удобния си прием – по 1 течна капсула, след хранене.

Можете да го намерите в аптеките или да го поръчате онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola