цигари и простата

Цигари и простата – комбинацията, която не препоръчваме. А, защо? Ще разберете в следващите редове. Пушенето на тютюн е най-големият рисков фактор за здравето в съвремието ни. Освен разнообразните негативни ефекти върху организма, тютюнопушенето доказано причинява множество недоброкачествени заболявания, хронични белодробни заболявания и увреждания на коронарните артерии, мозъчно-съдовата и периферната съдова система. Въпреки това, значителен процент от населението в България продължава да пуши ежедневно пренебрегвайки известните рискове.

Тютюнопушенето води и до намалена продължителност на живота с приблизително 6-10 години и причинява многобройни урологични заболявания. По-долу са представени основните урологични заболявания, в чието развитие, терапия или прогноза тютюнопушенето играе важна роля. Нека разберем за връзката между цигарите и простатата сега!

Цигари и простата – заболяванията, свързани с тях

Уротелиалният карцином на пикочния мехур е най-честото урологично злокачествено заболяване след карцинома на простатата. Според Европейското дружество по урология, тютюневият дим е най-големият известен рисков фактор за развитие на недоброкачествено образование на пикочния мехур. Смята се, че около 60% от всички мъжки и 25% от всички женски тумори на пикочния мехур са причинени от тютюнопушенето. Честотата на недоброкачествени образования на пикочния мехур е пряко свързана с продължителността и интензивността на тютюнопушенето. Пасивното пушене също е свързано с риск от рак на уротелиума. Когато активното пушене приключи, индивидуалният риск от рак намалява след около година и остава намален с около 40% при продължително успешно “спиране“ на тютюнопушенето.

Недоброкачественото образование на бъбреците е друг урологичен проблем, чиято честота е свързана с тютюнопушенето. Приблизително 20-30% от всички бъбречно-клетъчни карциноми при мъжете и 10-20% от всички тумори при жените се дължат на тютюнопушенето. Мета-анализ показва, че пушачите имат значително повишен риск от развитие на бъбречен рак, като рискът намалява частично при спиране на пушенето.

Цигари и простата – още проблеми, които могат да се появят

Докато ролята на тютюневия дим при недоброкачествени образувания на простатата е противоречива, той може да играе роля в развитието на доброкачествено уголемяване на простатата и проблеми с уринирането. Проучвания показват противоречиви резултати относно връзката между тютюнопушенето и доброкачествената хиперплазия на простатата. Възможни са причинно-следствени връзки, включващи по-нисък индекс на потенциално съдово увреждане.

Еректилната дисфункция се определя като невъзможност за постигане и поддържане на твърдост на пениса, достатъчна за полов акт. Честотата зависи от възрастта и тежестта на състоянието. Съдовите рискови фактори, включително тютюнопушенето, са основни причини за развитие на еректилна дисфункция. Проучвания показват значително повишени рискове за пушачите по отношение на развитието на еректилна дисфункция. Те показват, че пушачите имат 70% повишен риск от еректилна дисфункция след около 20 години консумация на кутия цигари на ден.

Цигари и простата – основен рисков фактор за множество урологични заболявания. Освен общите рискове като повишени сърдечно-съдови съпътстващи заболявания и намален имунен статус, специфичните последици от тютюнопушенето включват развитие на карцином на пикочния мехур и бъбречно-клетъчен карцином. Съдовото увреждане в областта на таза също е възможно и води до повишен риск от еректилна дисфункция.

Тютюнопушенето е риск, който може да бъде избегнат чрез проста мярка: непушене или спиране на тютюнопушенето. Цигари и простата – със сигурност не препоръчваме тази комбинация. Откажете я сега!

При заболявания на простатата – най-доброто средство!

След темата за цигарите и простатата, насочваме вниманието си към грижата за вашето здраве. Специалистите в България препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte за грижа за простатата. Този продукт, изцяло с природна формула, е безопасен и подходящ за продължителна употреба. Той е ефективен както за профилактика, така и за лечение на често срещаните проблеми като уголемена простата и простатит. Основната активна съставка, която подпомага нормалната функция на простатата, е екстракт от плодовете на Сао Палмето (Serenoa repens) в доза от 320 mg.

Търсете в аптеките или поръчайте онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola