Аденом на простатната жлеза

Аденомът на простатната жлеза е доброкачествена простатна хипертрофия – медицински термин, използван, за да опише феномена на уголемяване на простатата.

Простатната жлеза е част от мъжката репродуктивна система, която се намира непосредствено под пикочния мехур, заобикаляща пикочния канал. Външно наподобява гръцки орех, с размери 30х40х20 и с тегло около 15-20 гр. Простатата е изградена от жлезна и мускулна тъкан, отвън обвита в дебела капсула. Жлезната тъкан представлява по-голямата част от цялата жлеза и участва в образуването на простатната течност. Заедно със секрета на семенните мехурчета образуват основния обем сперма.

Ако жлезата увеличава своите размери, тя може да притисне уретера и да възпрепятства уринирането. В този случай е необходимо да се пристъпи към незабано лечение.

При повечето мъже, етапът на нарастване на простатата настъпва на възраст около 40 години. Клетките във възловите части на простатата в този период се възпроизвеждат бързо, което води до доброкачествена хиперплазия на простатата.
Лечението на доброкачествените новообразувания на простатната жлеза напълно зависи от нейните особености и симптоми. Хипертрофията на простата не е свързана с развитието на рак.

Симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия

Хиперплазията на простатата може да се различава по ниво на тежест и не винаги се явява проблем за здравето. Приблизително половината от мъжете с хиперплазия на простатата имат признаци и симптоми, които причиняват значително неудобство и търсят съвет от лекар.

Признаци и симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия

  • слаба струя на урината
  • често уриниране
  • дълъг период на изчакване преди уриниране
  • прекъсвания по време на уринирането непълно изпразване на мехура
  • спешен позив за уринирането повишена честота на позивите за уриниране през нощта
  • дискомфорт при уриниране
  • чести инфекциозни заболявания на пикочните пътища
  • наличие на кръв в урината

Лечение

Лечението на аденом на простатната жлеза се назначава след консултация с лекар.
Ако притежавате някои от гореизброените симптоми, определено трябва да се обърнете към специалист.
Ако уринарните симптоми не ви притесняват, не ви създават излишно неудобство и не представляват заплаха за здравето, тогава е много вероятно да не се нуждаете от лечение.

borola