Инфекциозен и неинфекциозен простатит

Простатата има някои анатомични особености, които предполагат поява на заболяване. Простатната жлеза не разполага със собствени големи кръвоносни съдове, кръвоснабдява се от малки съдове от няколко източника.
Следователно, скоростта на кръвотока в простатната жлеза е ниска. Освен това, вените на простата са свързани с вените на малкия таз, в следствие на което, при застой на кръв в органите на малкия таз настъпва и застой на кръв в простата.
Поради тази причина, в простата често настъпва застой на кръв. На този фон възниква най-честата форма на простатит – застоен простатит.

Друга особеност на структурата на простата е изобилието от нервни влакна. Именно поради това, болката при простатит се явява най-ранният симптом. Тя може да има най-разнообразна локализация – в слабините, тестисите или пениса. Рядко е остра и интензивна. Описва се от болния като тежест и дискомфорт.

Съществува мит за това, че простатит винаги възниква на фона на попадане на инфекция в простатата, в частност при инфекции предавани по полов път. Това не е така. Факт е, че простатният сок притежава бактерицидни свойства. Благодарение на тях, инфекция, попаднала в простата, се унищожава и не намира благодатна среда за размножаване.

При застой на кръв простатата престава да функционира нормално, в резултат на което простатният сок губи своите бактерицидни свойства. Възможно е да настъпи инфекция на простата. На бактериалният (инфекциозен) простатит се падат не повече от 10% от случаите. В останалите 90% се проявява застоен простатит, в основата на който стои нарушено кръвоснабдяване на простатата.

Съществуват няколко фактора, които допринасят за нарушаване на кръвоснабдяването и възникване на простатит. Основните са:

  • преохлаждане
  • състояния, които водят до застой на кръв в органите на малкия таз: чест запек, седяща работа (особена рискова група – шофьори и офис работници), заседнал начин на живот;
  • продължително полово въздържание или, обратно, активен полов живот;
  • хронични възпалителни заболявания(кариозни зъби, тонзилит, бронхит);
  • състояния, които водят до отслабване на имунната система(стрес) или да допринесат за влошаване на кръвоснабдяването на малкия таз (носене на тясно бельо).

Колко опасен можe да бъде простатит

Пациентите често не обръщат внимание на симптомите на простатит. Това води до обостряне на простатит, в резултат на което намалява нивото на мъжките полови хормони. Наблюдава се спад в половото влечение (либидо), нарушава се еректилната функция; простатната жлеза не може да произвежда достатъчно количество качествени секрети, сперматозоидите стават малко подвижни, и около 40% от пациентите са изложени на риск от безплодие. Оказва се, че хроничният простатит причинява болка и дискомфорт не само на пациента, но страда и неговото семейство.

borola