Простатит – остър и хроничен

Простатната жлеза или простата е разположена в малкия таз между пикочния мехур и тазовата област.
Простатата е отговорна за изпълняване на сексуалните и репродуктивни функции.
Простатата произвежда простатна течност, която служи като основен компонент на спермата.

Нормалният по обем и свойства секрет на простата осигурява жизнеспособността и активност на сперматозоидите, създава благоприятни условия за оплождане.
Известно е, че с намаляване на обема на секрета на простатата, намалява съответно и обема на спермата, което влияе неблагоприятно на качеството на оргазма. Също така е известно, че простатата активно участва в метаболизма на мъжките полови хормони. Продължителното нарушение на работата на простатата при простатит, води до ниски нива на мъжки полови хормони, което се отразява негативно на сексуалния живот.

Биологично активни вещества, произвеждани от простатната жлеза

  • гарантират изпълнението на репродуктивната функция;
  • задават дневните ритми на сексуалната активността;
  • участват в механизма на ерекцията.

Остър и хроничен простатит

Острият простатит се среща изключително рядко. Характеризира се със силна болка в перинеума, често и болезнено уриниране, повишена температура и влошено общо състояние.
Най-често простатит се развива в хронична форма. Засяга около 30% от мъжете на възраст 20 до 50 години. Хроничният простатит може да създава неудобства в продължение на много години. Сериозно безпокойство причинява острият простатит, който обичайно настъпва един или два пъти в годината.

Проявите на простатит се разделят на три основни групи(комплекс от симптоми):

  • болка;
  • нарушения при уриниране;
  • сексуални разстройства.

Най-често болката възниква в областта на перинеума, скротума, в аналната или сакралната област или в пениса. Интензитета на болката е различен, от едва забележим до рязко изразен дискомфорт, нарушаващ съня. Болката може да бъде изострена от сексуално въздържание, или обратно – от прекомерна сексуална активност. Понякога се появява болка при уриниране.

Дизурията се проявява в чести позиви за изпразване на пикочния мехур. Нерядко тази необходимост възниква през нощта.
Сексуалната дисфункция се проявява в снижаване на качеството на сексуалния живот – ерекцията се влошава, наблюдава се спад в либидото, променя се яркостта на оргазма или настъпва ускорено семеизпразване. Въпреки това, импотентност настъпва в напреднал стадий на заболяването.
Стартиралият простатит протича болезнено. Нуждае се от продължително лечение, в противен случай може да доведе до опасни усложнения. Важно е заболяването да се открие в ранен стадий и своевременно да се пристъпи към лечение.

borola