Храната и билките като лек срещу уголемената простата

Изборът на храна може да има огромно влияние върху състоянието на простатата- тази толкова чувствителна мъжка жлеза. Особено отчетливо това проличава при възрастните мъже, при които доброкачественото нарастване на простатата протича естествено и се среща изключително често.

Добре проучени данни сочат например, че мъжете с уголемяване на простатата (хиперплазия) е необходимо да ограничат, и по възможност да избягват, консумацията на млечни продукти. За подобни храни се счита, че предразполагат към прогресиране на доброкачественото уголемяване към рак на простатата. Червените меса, макар и по-слабо проявяващи се в тази посока, също би трябвало да се консумират рядко.

Хранителните продукти, за които се препоръчва редовно присъствие на трапезата на мъжете с простатна хиперплазия, са тези, богати на ликопен – пигментно вещество от групата на каротените. Той се проявява като силно протективно по отношение на простатата средство. Много високо съдържание на ликопен има в пъпешите и доматите. Лесна стъпка за набавянето му е приготвянето на гозби, включващи доматен сос, подправен със зехтин, непосредствено преди консумация. Готвенето и термичната обработка на тези храни осигурява освобождаването на ликопена, а прибавянето на зехтин или олио доставят среда за извличане на този мастноразтворим продукт. Като напитка, подходяща за лятото и лесна за приготвяне, уролозите препоръчват приготвянето и редовната консумация на фреш от пъпеш, смлян заедно със семките. Получава се един вид супернапитка, богата на ликопен, но също на цинк и магнезий от семките, които също са известни с полезно за простатата действие.
От ежедневно употребяваните напитки кафето се счита за дразнещ простатата продукт, а зеления чай се препоръчва като ефективен заместител, щадящ жлезата.

Лечебната сила на някои известни отдавна, но новопроучени билки

Занапред може би за редица билки ще се получават данни по отношение на полезното им за простатата действие. Днес такава инормация, доказана от редица източници, е събрана за един специален вид коприва и за друга специфична билка – Сао палмето, известно и като Сереноа репенс, може би най-популярното, и ползващо се със заслужено голямо доверие сред уролозите, природно средство. Много проучвания показват ефикасността на Сао палмето за нормализиране размерите на уголемена простата, при това тази природна алтернатива на синтетичните лекарства не носи никакви странични ефекти върху организма. Напротив – билката е позната като афродизиак, а лекарствата за простата често имат противоположен ефект.

Точното дозиране на природните продукти и хранителни добавки е ключов момент за постигане на оптимален ефект от приема им. За Сао палмето се счита, че дневна доза около 300-400 мг е достатъчна за проявяване на лечебен ефект при простатна хиперплазия. 320 мг екстракт от Сао палмето се съдържат във всяка капсула от продукта Простабор Форте. Той се прилага с голям успех сред мъжете на възраст над 50 години, диагностицирани с доброкачествено уголемяване на простатната жлеза.

borola