Шест полезни съвета за здрава простата

Простатата представлява, жлеза, която се намира в основата на пикочния мехур. Тя произвежда секрет, подобен на мляко, който съдържа ензими и аминокиселини. Този секрет влиза в съдържанието на семенната течност и поддържа произведените в тестисите сперматозоиди.

При представителите на мъжкия пол с течение на времето простатата е възможно да нарасне по размер, без задължително това да се дължи на злокачествено образувание. В медицината това заболяване се нарича доброкачествена простатна хиперплазия. Според проф. Петър Панчев, ръководител на Катедрата по урология към Медицинска академия – София, съществува неписан закон, че ако мъжът живее до 100 години, непременно в един момент ще забележи симптомите на това заболяване. Т.е колкото по-продължителен е животът на един мъж толкова по-голяма е вероятността да се разболее от доброкачествено уголемяване на простатата.

Някои от проблемите, които тя може да причини са затруднено уриниране, задържане на урина в пикочния мехур, болка и затруднения по време на уриниране.

Кои са основните правила, които мъжете трябва да спазват, ако искат да поддържат простатата си в отлично здраве?

  • Старайте се организма Ви да бъде винаги хидратиран като ежедневно му доставяте необходимото количество течности. Как да изчислите от колко вода дневно имате нужда? Умножете теглото си (в кг) по 0,03. През летният сезон, при повишени физически усилия, треска и други състояния, предизвикващи повишена загуба на течности от организма следва количеството да се увеличи.
  • Не носете прекалено тесни дрехи. В резултат от притискането им е възможно да възникнат инфекции, които да доведат до доброкачественото уголемяване на простатата.
  • Движете се активно, но забравете за карането на колело. Причината? То предизвиква налягане върху простатата. Най-полезно според специалисти е ходенето пеша.
  • Старайте се, доколкото Ви е възможно, да поддържате празен пикочния си мехур. Продължителният престой на урината в него може да причини поява на различни бактерии, които да предизвикат развитие на инфекции.
  • Ако Ви е възможно, преустановете тютюнопушенето, тъй като то уврежда в голяма степен простатата.
  • Не забравяйте редовно да употребявате природният продукт Простабор Форте. Защо? Простабор Форте потиска действието на ензимите, които водят до нарушаването на баланса на половите хормони – естроген и тестостерон, което причинява увеличение на простатата. По този начин се понижава риска от развитие на доброкачествена простатна хиперплазия.
borola