Рискови фактори за развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата

Много разпространен проблем при мъжете е уголемяването на простатната жлеза. Макар и отдавано предимно на напредването на възрастта и протичането на естествени процеси в застаряващия мъжки организъм, това състояние може да е провокирано и от някои житейски навици и други странични фактори. Ето някои от предразполагащите фактори, наличието на които би трябвало да алармира за засилване на вниманието и грижите за простатата:

Възраст: Това е основният рисков предразполагащ фактор за уголемяване на простатата. Рядко се срещат оплаквания от дейността на тази жлеза у мъже под 40 години, но е изчислено, че между 50 и 80% от мъжете над 50 годишна възраст са засегнати от симптомите и последствията на простатната хиперплазия. Обикновено с напредване на възрастта и без предприети мерки, проявите прогресират от леки смущения до пълна невъзможност за нормално уриниране и нужда от катетеризaция и болнично лечение.

Наследственост: Фамилната обремененост увеличава риска мъжът да развие това състояние. В случай на боледувал предшественик, рискът е максимален и заболяването понякога се проявява и в по-ранна възраст. Счита се, че генът, предразполагащ към уголемяване на простатата, е автозомно доминантен и е достатъчно само да се прехвърли от родител в мъжко дете, за да развие то заболяването по-късно в живота си.
Eтническа принадлежност: Установено е, че някои генетични мутации, правят чернокожите мъже по-предразположени към уголемяване на простатата от белите в световен мащаб.

Мъжките хормони: Доброкачественото уголемяване на простатата е хормонално зависим процес. Въпреки че андрогените не предизвикват сами заболяването, то се дължи в голяма степен на тяхното наличие в организма и колкото по-висока е концентрацията им, толкова по-висок е рискът от прогресия на заболяването.

Хранителни дефицити: недостатъчният прием на някои минерали и нутриенти се счита за отговорен за уголемяването на простатната жлеза. Консенсусно заключение сред лекари уролози показва, че страдащите мъже показват общ дефицит на цинк, селен и йод.

Рискови фактори за развитие на сърдечни проблеми: има доказателства, свързващи и припокриващи уголемяването на простатат със същите рискови фактори, които провокират сърдечни проблеми. Затлъстяването, високото кръвно налягане, диабетът и ниският добър холестерол са сред тези фактори. Симптомите на простатната хиперплазия се влошават при ниска физическа активност и тютюнопушене.
Разбира се възможно е да се развие простатна хиперплазия и без влиянието на изброените фактори. Те обаче значително повишават вероятността от заболяване, когато са налице.
Въпреки че съвременната медицина предлага решения за мъже с простатна хиперплазия, повечето са свързани със сериозни странични ефекти. Лекарствата, създадени за лечение на заболяването (най-вече тези намаляващи нивата на дихидрокортизона) водят до намаляване на сексуалния нагон, еректилни дисфункции, намаляване количеството на семенната течност и др.

Хубавото е, че съществува алтернатива в лицето на напълно природен продукт, включващ естествената активна съставка Сереноа репенс (Сао палмето) и това е Простабор форте. Този продукт безвредно подпомага намаляването размерите на простатата и облекчаването на симптомите на нейното уголемяване.

borola